Intervence ČNB plní svůj cíl, zdražení koruny pomohlo růstu inflace

Český statistický úřad zveřejnil svá měření vývoje spotřebitelských cen za listopad. Meziroční inflace stoupla na 1,1 procenta. Ve srovnání s říjnem ovšem o 0,1 procenta klesla. Mohou za to levnější pohonné hmoty, které v listopadu brzdily růst cen potravin.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Česká národní banka zdůvodňovala intervence proti silné koruně mimo jiné tím, že pro zdraví ekonomiky je nutné oživit právě inflaci. Směřování k deflaci je podle ČNB nebezpečné.

Vzhledem ke kritice, která se na centrální banku snesla minulý měsíc po začátku intervencí, je banka spokojená s jakýmkoli číslem vyšším než 0,9 procenta - na této hladině byla inflace v okamžiku, kdy se bankovní rada rozhodla masivně nakupovat na devizových trzích, aby oslabila korunu.

Nejvíce podražily mléko a jogurty, nealkoholické nápoje, brambory dokonce o dvě třetiny. Zvýšilo se i čisté nájemné, vodné, stočné, ceny elektřiny, tepla a teplé vody. Zdražilo i víno a tabákové výrobky.

Protože inflace je hlavním kritériem, které centrální banka hlídá, může jí posun spotřebitelských cen pomoci při obhajobě obrovských výdajů, které vynaložila na oslabení měny.

Ideální výše inflace je podle ČNB kolem dvou procent. K této hladině cílí své kroky. Na druhé straně je na hodnocení vlivu slabší koruny na vývoj spotřebitelských cen ještě brzy.

Nízké ceny prý ekonomice škodí

Existuje teoretický pohled, který říká, že dlouhodobá deflace - tedy pokles spotřebitelských cen - ničí výrobní podniky. Pokud prodávají za stále nižší ceny, nevyplatí se jim to.

Centrální banka zahájila na začátku listopadu devizové intervence s cílem oslabit korunu, její kurz chce držet kolem 27 korun za euro. Slibuje si od toho udržení a tvorbu nových pracovních míst i zamezení ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly podle ČNB mnohem větší v případě deflace.

Nevydělají ani na materiál na nové výrobky, ani na mzdy pro své zaměstnance. A protože je kvůli smlouvám a právním omezením obtížné snižovat platy, hrozí, že podniky budou propouštět.

Lidé, kteří nemohou vydělávat v práci, nemají peníze na utrácení a nenakupují. Podniky tím pádem neprodávají ani za nižší ceny, protože není poptávka.

Kritici oslabování koruny ale argumentují, že když ceny porostou, lidé budou šetřit a také nebudou tolik nakupovat. Inflace však nejspíš příští rok příliš růst nebude.

Zlevní elektřina a plyn pro spotřebitele a neměla by růst DPH. Teoreticky tak lze předpokládat, že v příštích měsících celkové spotřebitelské ceny nijak skokově a dramaticky neporostou.

Přírůstek indexu spotřebitelských cen v Česku (listopad 2012 - listopad 2013) | Foto: ČTK

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme