Intervence ČNB přinesly českým exportérům 22 miliard korun

Intervence České národní banky a následně slabá koruna loni českým vývozcům přinesla téměř 22 miliard korun navíc. Podle serveru Hlídacípes.org to tak vypočítala Asociace exportérů. Letos už podle jejích odhadů oslabená měna export příliš neovlivní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer

Tisková konference ČNB - České národní banky, Miroslav Singer | Foto: Filip Jandourek

Česká národní banka začala s měnovými intervencemi v listopadu 2013, aby dostala korunu poblíž hranice 27 korun za euro.

Na intervencích vydělal podle Asociace taky stát - celkem přes 8 miliard korun. Zvedly se příjmy z daní a odvodů na sociální a zdravotní pojištění a zároveň klesly mandatorní, tedy povinné výdaje státu, jako je třeba sociální zabezpečení, protože klesla nezaměstnanost.

Centrální banka plánuje držet kurz koruny poblíž 27 korun za euro ještě minimálně do poloviny příštího roku.

I to vývozci vítají, protože tím ušetří peníze za zajištění proti kurzovým výkyvům. Kolísavost kurzu koruny k euru, která v předchozích letech dosahovala průměrně deseti procent, byla loni podle asociace nejnižší ve své historii.

Celkově mají za sebou exportéři rekordní rok, loni se vyvezlo zboží zhruba za tři biliony korun. Vývozci nicméně čekají, že letos už export tak neporoste.

České firmy podle Asociace mají ze zahraničí méně zakázek. Týká se to hlavně poptávky ze zemí jižní Evropy. Podobně je na tom údajně taky Německo, pravděpodobně kvůli poklesu vývozu do Ruska a na Ukrajinu.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme