Intervence vůči koruně skončí nejspíš v polovině roku, naznačil viceguvernér ČNB

Česká národní banka nechystá šokové ukončení intervencí vůči koruně. Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus řekl, že centrální banka ukončí oslabování koruny nejspíše v polovině tohoto roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze

Peníze | Foto: Fotobanka Pixabay

"Platí tvrdá verze kurzového závazku, neopustíme ho do konce prvního čtvrtletí a nejpravděpodobnější je, že ho opustíme někdy okolo poloviny tohoto roku," vysvětlil Hampl.

Zkušenosti ze Švýcarska, kde náhlé ukončení intervencí centrální banky vedlo k prudkému posílení franku, podle něj ukazují, že je třeba dát všem hráčům na finančním trhu rozumná očekávání.

Viceguvernér oponent - externí poradce ministra financí a ekonom investičního fondu Quant Aleš Michl - intervence vůči koruně dlouhodobě kritizuje. Je přesvědčen, že by bylo nejvhodnější, aby Česká národní banka s oslabováním koruny přestala bez předchozího upozorňování, a to co nejdříve.

"Podle mě by bylo optimální nic neslibovat, nic nezveřejňovat, udělat to šokově, rychle z toho vystoupit. Vy vlastně trhu říkáte 'jo, ještě to bude trvat první čtvrtletí'. Já bych to rychle ukončil."

Intervence od podzimu 2013

Centrální banka zahájila režim intervencí v listopadu 2013 s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 korun za euro. Za tu dobu do konce loňského listopadu utratila na devizovém trhu 812 miliard korun za nákup eur.

Bankovní rada ČNB na počátku února zopakovala, že jako pravděpodobný termín ukončení režimu devizových intervencí vidí polovinu roku 2017. Zároveň uvedla, že kurzový závazek neukončí dříve než ve druhém čtvrtletí 2017.

Lednová inflace překonala očekávání analytiků i odhady ČNB, takže může podle ekonomů znamenat rychlejší ukončení kurzového závazku centrální banky v průběhu druhého čtvrtletí 2017. Meziroční inflace v lednu zrychlila růst na 2,2 procenta z prosincových dvou procent.

ČNB podmiňovala ukončení režimu kurzového závazku inflací stabilně poblíž dvouprocentního cíle.

Petr Dudek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme