Invesmart zahájil arbitráž kvůli pádu Union banky

Nizozemský Invesmart a jeho italský většinový vlastník - akcionář Paolo Catalfamo - se nesmířili se ztrátou investice kvůli pádu Union banky. Investiční propad jim podle jejich názoru způsobil postup ministerstva financí a České národní banky. Rozhodli se proto zahájit proti Česku dvě arbitrážní řízení podle nizozemsko-české a italsko-české dohody o ochraně investic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Union banka

Union banka

Invesmart nesouhlasí především s prohlášením likvidace a následným konkurzem Union banky. Podle dřívějších informací chce po Česku náhradu ve výši deseti miliard korun. ČNB ani ministerstvo financí ale za pád banky odpovědnost necítí.

"Ministerstvu zahraničních věcí a ministerstvu financí byly doručeny dopisy; od tohoto okamžiku začíná běžet šestiměsíční lhůta. Oba zahraniční účastníci arbitrážních sporů však doufají, že se spor podaří smírně vyřešit, tedy bez dopadů na české daňové poplatníky," řekl Radiožurnálu mluvčí Invesmartu Michal Donath.

Ministerstvo financí potvrdilo, že dopis od majitele Invesmartu Paola Catalfama dostalo. Jak ale tvrdí Sobotkův mluvčí Jaroslav Dědič, případné arbitráže se ministerstvo příliš neobává. "Domníváme se, že se jedná o určitou součást boomu arbitráží, který v poslední době vznikl na základě arbitráže, která proběhla se společností CME. V tomto případném sporu, říkám případném, protože ještě žádný spor se nezahájil, si myslíme, že pozice České republiky je velmi silná."

Aleš Heřmánek, Lenka Rákosová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme