Investice do Česka rostou, loni jich nejvíc přibylo na severu Moravy a Čech

Zájem zahraničních i domácích investorů o Česko loni výrazně vzrostl. Na zdejším trhu firmy investovaly celkem 87 miliard korun. To bylo skoro dvakrát víc než předloni. Největší část investic mířila do automobilového průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto)

Portugalská automobilka Autoeuropa (ilustrační foto) | Foto: Volkswagen Autoeuropa, Volkswagen Autoeuropa

„Proto je investice kromě těch všech technických parametrů a různých pobídek nejdůležitější politická vůle od obce přes kraj až po centrální vládu. Já jsem byl v Kvasinách, kde bylo podepisováno memorandum na expanzi výroby Superbu SUV ve Škodě a všechno je to možné díky tomu, že tam ta spolupráce probíhá výborně,“ říká ministr průmyslu Jan Mládek z ČSSD.

Do automobilového průmyslu směřovalo 50 miliard korun a kovodělného průmyslu 18 miliard.

Nejvíce zahraničních investorů do Česka zamířilo tradičně z Německa a Spojených států, největší částku ale investovaly korejské firmy - 25,8 miliardy korun.

16 tisíc nových pracovních míst

Investice by měly vytvořit víc než 16 tisíc nových pracovních míst, nejvíc v Moravskoslezském a Ústeckém kraji.

„Investiční projekty míří zejména do dvou strukturálně nejpostiženějších krajů nezaměstnaností. Největší objem investic mířil do Ústeckého kraje – 31 miliard korun," potvrzuje šéf agentury CzechInvest Karel Kučera.

Většina investic do Česka podle Kučery přišla v prvním pololetí, kdy investoři ještě mohli využít výhodnější investiční pobídky.

Žebříček vede Nexen

Žebříček deseti nejvýznamnějších investic vede korejský Nexen Tire, který postaví v průmyslové zóně Triangle u Žatce závod na výrobu pneumatik v hodnotě 22,8 miliardy korun. Druhá je expanze firmy Brose CZ v Rožnově pod Radhoštěm a Kopřivnici ve výši 2,65 miliardy korun.

„Mezi deseti nejvýznamnějšími sektory kromě průmyslových jsou i služby. Míří k nám věci, které se týkají center sdílených služeb a věci s vyšší přidanou hodnotou, což je pozitivní. V nové strategii cílíme v podstatně větší míře, aby přicházely i počáteční fáze výrobkového cyklu. To znamená, aby se u nás věci i vyvíjely,“ dodává Kučera.

Nálepka montovny

Podle ekonomů má ale Česko stále nálepku montovny, i když kvalitních investičních projektů oproti předchozím 15 rokům prokazatelně přibylo.

„Charakter montoven tu bude přítomen ještě hodně dlouho, protože máme levnou pracovní sílu a přitom kvalifikovanou. Nevím, jestli je pracovní síla až natolik vzdělaná, aby tady vznikaly společnosti, které mohou zajistit nějakou přidanou hodnotu,“ vysvětluje hlavní ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Nejvýznamnější investice v roce 2014 | Foto: Český rozhlas

CzechInvest - investiční projekty v roce 2014 podle regionů | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme