Investice do zlata mohou vyjít draho. I tak ale lákají tisíce Čechů

Zlato přitahuje stále víc investorů. Trojská unce se aktuálně prodává za zhruba 1300 dolarů, před sedmi lety byla na poloviční hodnotě. Investice do cenného kovu přesto není bez rizik.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato - jedna unce

Zlato - jedna unce | Foto: Comstock Images

Těm, kdo do zlata investovali před sedmi pěti lety, se to určitě vyplatilo. Jeho cena byla tehdy mnohem nižší, než je teď. Důležité je, aby lidé své zlato uměli prodat bez velkých cenových rozdílů. Zlato sice nepodléhá inflaci, přesto s ním je spojeno riziko cenových propadů.

Teď se prodává za 1300 dolarů, ale před půl rokem to bylo skoro za 1900 dolarů. Týdeník Euro ale varuje i před některými praktikami na českém trhu, kvůli kterým se může investice do zlata prodražit.

V poslední době se například rozšiřuje produkt zvaný spoření do zlata. Podle Eura už přilákal desítky tisíc Čechů. Funguje tak, že klient si měsíčně ukládá určitou částku, a když dosáhne domluvené výše, dostane za peníze zlato. Velkou roli také hrají nejrůznější poplatky, zájemce by si měl dobře spočítat, jestli se mu taková investice vyplatí.

Záleží i na tom, jestli si investor kupuje zlato takříkajíc po kouscích, třeba postupně deset gramových slitků, nebo jeden desetigramový, který ho vyjde levněji, a to třeba i o 30 procent. Také někteří prodejci spoření klientům prodražují tím, že nakupují od producentů slitků a cihel zbytečně nízké gramáže. Je tedy také důležité, od které společnosti investoři nakupují.

Je třeba také upozornit, že zatímco peníze uložené v bance jsou pojištěny, v případě zlata takové pojištění automaticky neexistuje. Společnost, která spoření do zlata nabízí, by ho měla držet zhruba v takové hodnotě, v jaké obhospodařuje peníze klientů. Jinak hrozí, že až budou všichni chtít zlato, slitek, případně cihličku, nebude jim mít co vydat. Odborníci tvrdí, že tomu tak často není.

Klient by si měl tedy vybírat prověřenou společnost, která má dobré jméno na trhu. Existují údajně i nelegální obchodníci. Dalším problémem je, že chybí kontrola trhu, který nepodléhá žádné regulaci a dohledu ČNB. Ta se už ale podle týdeníku Euro riziky zabývá.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme