Investice do čisté energie byly nejnižší za šest let, vyplývá z průzkumu

Celosvětové investice do čisté energie v první polovině letošního roku meziročně klesly o 14 procent na 117,6 miliardy USD, v přepočtu 2,7 bilionu korun, což je nejnižší hodnota nejméně od roku 2013. Objem investic klesl na všech třech hlavních trzích, tedy v USA, v Evropě i Číně. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Bloomberg New Energy Finance.

Tento článek je více než rok starý.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Solární panely (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Zdroj: Pixabay

Pokles byl zvláště patrný v Číně, kde se investice snížily o 39 procent na 28,8 miliardy USD. Země totiž omezuje subvence na projekty solárních a větrných elektráren.

Pokles výdajů tak upozorňuje na to, jak velký vliv má Čína na globálním trhu s obnovitelnou energií. Navzdory vysokému propadu však její výdaje na čistou energii zůstávají nejvyšší na světě.

Britští vědci otestovali nový zdroj energie pro vesmírné mise. Přístroje bude moct napájet až 400 let

Číst článek

V Japonsku a v Indii se ale výdaje zvýšily. Celkové investice v Evropě sice o čtyři procenta klesly, ve Španělsku a ve Švédsku se ale zotavily a v obou zemích vzrostly o více než 200 procent. V USA se investice o šest procent snížily.

Dobrou zprávou podle průzkumu je, že ve druhé polovině roku by měly investice oživit. Přispět má k tomu aukce na solární elektřinu v Číně a některé velké projekty větrných elektráren na moři.

Údaje zahrnují větrné a solární farmy, projekty pro uchování energie a firemní investice do obnovitelné energie. Nezahrnují velké projekty vodních elektráren.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme