Cínoví vojáčci, lego nebo whisky. Lidé hledají, do čeho investovat v době vysoké inflace

Kvůli vysoké inflaci, která za loňský rok překročila 15 procent, ztrácejí úspory na hodnotě. Klesá i cena dosud zdražujících nemovitostí, akciové a dluhopisové trhy se propadají. Jak se v krizi daří alternativním investicím, jako je drahý alkohol, auta, stavebnice Lego nebo třeba cínoví vojáčci?

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Kvěch, ředitel Muzea Lega v Praze

Robert Kvěch, ředitel Muzea Lega v Praze | Foto: Iva Vokurková | Zdroj: Český rozhlas

„Říkáme tomu hrabárna. Sice je to hrabárna, ale spíš jde o prodej kostiček na váhu,“ ukazuje mi v pražském Muzeu Lega jeho ředitel Robert Kvěch. Sbírka je se svými skoro 10 tisíci modely údajně jednou z největších na světě. A její hodnota se pohybuje kolem 20 milionů. Kvěch zmiňuje i model vlaku, který meziročně podražil o sto procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o alternativních investicích

Dánský výrobce dělá některé modely stavebnice jen v omezeném množství a to zvyšuje jejich sběratelský a investiční potenciál. Trh s kostičkami z druhé ruky roste meziročně o 11 procent, zjistili před dvěma lety ekonomové z moskevské Fakulty ekonomických věd. A současná inflace zájem o něj ještě přiživila.

„Vnímám větší zájem o zhruba sto procent. Není den, kdy by někdo nevolal nebo nepsal kvůli radě o investici,“ popisuje Kvěch.

To potvrzuje i investor a majitel e-shopu lega Michal Saviory. Podle něj se dobře koupený model dá už za tři roky prodat dráž, než byla jeho původní cena. A to někdy i o stovky procent.

„Za mě na investici do lega se nedá prodělat. Kdykoliv cokoliv koupíte, tak to rozhodně za rok nebo někdy příště prodáte minimálně za tu samou cenu. Je to lepší než investice do akcií. Tam nikdy nevíte, co se může stát,“ doplňuje Kvěch z Muzea lega.

Letos měl štěstí ten, kdo investoval do takzvaných protiinflačních dluhopisů. Jak neprodělat v roce 2023?

Číst článek

Sbírky neztrácí hodnotu

Zdražování zboží a služeb se podle hlavního ekonoma burzovní společnosti BH Securities Štěpána Křečka nevyhýbá ani sběratelským artiklům. Na rozdíl od úspor nebo akcií ale sbírky svou hodnotu neztrácejí. Naopak.

„Zvlášť v době vysoké inflace vidíme, že roste cenová hladina sběratelských předmětů,“ popisuje Křeček.

Zájem o alternativní investice v době krize způsobuje podle Křečka i to, že se bohatí lidé zbavují ztrátových akcií a dluhopisů a hledají nové možnosti, kde své peníze zhodnotit.

„Podle mě mezi stabilnější aktiva kromě zlata patří sběratelské předměty, u kterých víme, že jich nebude nikdy více, že jsou vzácné, že kolem nich existuje trh a zájemci. Proto jejich hodnota v čase může být udržována nebo narůstat,“ vysvětluje Křeček.

Václav Rout sběratel a majitel klubu Whiskey&Kilt | Foto: Iva Vokurková | Zdroj: Český rozhlas

Ne pokaždé jsou ale investiční alternativy sázkou na jistotu. Podle ekonoma hraje roli i to, jestli prodejce najde na většinou velmi malém trhu kupce pro svůj raritní předmět.
Přesně to se teď nedaří prodejcům levnějších typů investiční whisky, které stojí v řádu tisíců korun. V minulých letech si je totiž pořídil každý, říká s nadsázkou sběratel Václav Rout. A ti zasaženi krizí se je teď snaží prodat.

Co dřív nevynášelo skoro nic, začíná být zajímavé. Jak investovat v roce 2023?

Číst článek

„Najednou se na trhu objeví ‚10 tisíc lahví‘ a kupců není tolik. Cena pak prudce spadne. Dnes vidíte meziroční propad kolem 70 až 80 procent,“ líčí Rout.

Ne tak drahé značky za stovky tisíc až jednotky milionů korun za lahev. Jejich hodnota naopak roste.

„Vidím, že dražší lahve v hodnotě stovek tisíc anebo nižších milionů si cenu udrží. Bohatí  lidé budou stále bohatí a budou chtít peníze investovat do něčeho, co je unikátní,“ dodává sběratel.

Podle Routa je investování do whisky poměrně rizikové – kromě inflace a propadu kupní síly se do něj promítá i oslabování libry. Kvůli propadu ceny ale může být zlatavý destilát pro některé investory právě teď zajímavý. Naopak stabilní bezpečnou investicí jsou podle historika a sběratele Vojtěcha Kesslera cínoví vojáčci. Jeho sbírka čítá osm tisíc figurek a její hodnota je přes milion korun. A neustále roste, takže pokryje i vysokou inflaci, říká historik.

Iva Vokurková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme