Válka na Ukrajině znehodnocuje investice v Česku. Pokles je dočasný, shodují se odborníci

Hodnota akcií a firemních i státních dluhopisů od začátku války na Ukrajině klesá. Češi přesto nepropadají panice a investice do cenných papírů většinou neruší. Shodují se na tom zástupci několika bank a investičních společností, které oslovil Český rozhlas.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

investice

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním čtvrtletí letošního roku klesl zhruba o šest a půl miliardy (ilustrační foto) | Foto: stock exchange

V plusu jsou aktuálně investice do komodit a nemovitostí a také krátkodobé investice, tzv. korunové nástroje peněžního trhu, například krátkodobé dluhopisy se splatností do jednoho roku.

Rusko se snaží konejšit věřitele, už v něm ale proběhl polostátní bankrot, říká analytik Havlíček

Číst článek

Ostatní cenné papíry od začátku letošního roku naopak ztrácí. To znamená akcie i firemní a státní dluhopisy. Prodělává tak letos i většina podílových fondů.

Podle oslovených odborníků ale ze zkušeností vyplývá, že tento pokles hodnoty investic je dočasný a z dlouhodobého hlediska se investovat stále vyplatí.

Banky, které spravují investice do cenných papírů, žádný hromadný odliv klientů nezaznamenaly.

„Nejistota na trzích, geopolitické problémy v souvislosti s konfliktem na Ukrajině či současná inflace mají vliv na to, že někteří klienti zvažují možnost prodeje svých investic. Jedná se spíše o jednotky než desítky klientů, kteří již své investice prodali,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Unicredit bank Petr Plocek. 

Rusové investují do kryptoměn. S cenou rublu to ale není snadné, říká odborník na kryptoměny

Číst článek

Podobně se vyjádřil i mluvčí České spořitelny Filip Hrubý: S Českou spořitelnou takto investuje takřka půl milionu klientů. V počátečních dnech a týdnech první covidové vlny a ukrajinské války jenom jednotky 1000 těchto klientů zrušily své investiční fondy.“

Pokles hodnoty aktiv

Zároveň ale majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, v prvním čtvrtletí letošního roku klesl zhruba o šest a půl miliardy. Příčinou je už zmíněný pokles hodnoty aktiv. 

„Majetek ve fondech investování, poklesl od začátku roku o šest miliard korun, jedná se o dopady vývoje na trzích. Největší pokles majetku zaznamenaly fondy smíšené, a to o sedm miliard korun, následovány fondy akciovými, které poklesly rovněž o sedm miliard. Kvartální nárůst naopak zaznamenaly fondy dluhopisové o šest miliard korun a fondy nemovitostí o dvě miliardy,“ uvedla výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Brodani.

Hlavně nepanikařit

Banky doporučují klientům nepanikařit a neztrácet nervy, i když hodnota investic aktuálně klesá. Je totiž normální, že investice kolísají zejména v době ekonomické krize a války na Ukrajině.

Reakce na jmenování Michla guvernérem ČNB? Banka intervenuje proti oslabování koruny

Číst článek

Každá krize ale jednou pomine. Podle Jana Chlumského z investiční společnosti Amundi se teď nedá přesně předpovídat, kdy hodnoty investic zase začnou stoupat. Například u dluhopisů by se mohla podle Chlumského karta začít obracet už brzy.

„Například české státní dluhopisy začínáme vidět jako zajímavou příležitost. Naše přesvědčení v následujících týdnech zřejmě poroste s tím, jak ČNB avizuje, i ústy svého nového guvernéra, že úrokové sazby budou spíše stabilní,“ řekl Chlumský.

Všichni oslovení odborníci zdůrazňují, že kvalita investice se posuzuje až z dlouhodobého hlediska, tedy nejméně po pěti letech.

Do investic by tedy lidé měli ukládat peníze, které v příštích letech nebudou potřebovat. Rezervu na běžné fungování by měli mít lidé na běžném spořicím účtu.

Zdeňka Trachtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme