Největší vodní investice od roku 89. Česká Energo-Pro zprovoznila v Turecku dvě své přehrady

Česká energetická skupina Energo-Pro zprovoznila na východě Turecka dvě vodní díla Karakurt a Alpaslan 2, které tam postavila. Jde o největší české investice v oblasti vodní energetiky od listopadu 1989, celková souhrnná cena přesahuje 800 milionů dolarů, což je přibližně 19 miliard korun. V neděli to oznámila mluvčí Energo-Pro Hana Hikelová.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na snímku je přehrada s vodní elektrárnou Alpaslan 2 na řece Murat.

Přehrada s vodní elektrárnou Alpaslan 2 na řece Murat | Foto: ČTK | Zdroj: Energo-Pro

Nová přehrada s vodní elektrárnou Karakurt je umístěna v povodí řeky Aras, Alpaslan 2 pak na řece Murat. Vodní plocha přehrady Karakurt bude zabírat plochu 14 kilometrů čtverečních, ještě mnohem větší Alpaslan 2 pak 55 kilometrů čtverečních.

Hikelová uvedla, že nové turecké elektrárny splnily potřebné testy a podařilo se je připojit do sítě a zahájit komerční provoz. V obou přehradách jsou podle ní aktuální v provozu první z turbín, další budou spuštěny na přelomu roku.

Ropný gigant Exxon Mobil propustí 14 tisíc lidí kvůli koronaviru i špatnému načasování expanze

Číst článek

V Karakurtu budou celkem instalované tři Francisovy turbíny s celkovým instalovaným výkonem 99,5 megawattů (MW), v Alpaslanu 2 pak čtyři Francisovy turbíny s celkovým instalovaným výkonem 280 MW.

Pro porovnání, největší tuzemská přehradní nádrž Lipno má rozlohu asi 49 kilometrů čtverečních s instalovaným výkonem zhruba 120 MW. Zbylé dvě turbíny v Karakurtu budou podle mluvčí spuštěny v listopadu a v prosinci.

Sypaná hráz přehrady s asfaltovým jádrem dosahuje výšky 137 metrů. Na její výstavbu Energo-Pro spotřebovalo 6,4 milionu metrů krychlových navezené horniny, což odpovídá asi 360 000 naložených nákladních aut. Zbývající tři turbíny v Alpaslanu 2 pak budou podle Hikelové spuštěny v prosinci a únoru.

Restaurace se staly rukojmím společností rozvážející jídlo. Účtují si provizi až třicet procent

Číst článek

Mluvčí připomněla, že s výstavbou hráze tamní přehrady začalo Energo-Pro v září 2018 a dokončilo ji za dva roky. Objem tělesa hráze je 9,05 milionu metrů krychlových. Výstavba probíhala 24 hodin denně sedm dnů v týdnu a na stavbě se podílelo až 1900 pracovníků, dodala.

U obou přehrad Energo-Pro postavilo sypanou hráz s asfaltovým jádrem. „Ukázala se jako nejvhodnější pro místní seismologické podmínky a také to byla nejrychlejší varianta z pohledu realizace,“ uvedl výkonný ředitel skupiny Energo-Pro Pavel Váňa.

Obě sypané hráze jsou podle firmy svými parametry naprosto unikátní. Zmínila, je nejvyšší funkční sypaná hráz v Evropě na přehradě Dalešice je vysoká přesně 100 metrů. Společnost dále uvedla, že zapojení elektráren do sítě v tomto roce bylo podmínkou k získání zvýhodněné garantované výkupní ceny elektřiny od ledna 2021.

„Když započítáme předpokládanou výrobu elektřiny, mohli bychom jen z nich v prvních pěti letech utržit zhruba 520 milionů dolarů. Alpaslan 2 by měl totiž ročně vyrobit 850 gigawatthodin (GWh) a Karakurt 340 GWh.Samozřejmě, že výhodou je také to, že deset let budeme mít pevně daný dolarový tarif, to investorům do obnovitelných zdrojů zajišťuje větší jistotu,“ dodal Váňa.

Společnost Energo-Pro byla založena v roce 1994 ve Svitavách. Po připojení obou nových tureckých elektráren skupina vlastní a provozuje 38 vodních elektráren ve čtyřech zemích - v Gruzii, Turecku, Bulharsku a České republice.

Kromě hydroenergetiky se zabývá distribucí a prodejem elektřiny a provozuje distribuční sítě v Bulharsku a Gruzii s více než dvěma miliony zákazníků.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme