Investici Hyundai může zkomplikovat soukromý vlastník pozemku

Moravskoslezský kraj řeší problém, který může výrazně zkomplikovat investici korejské automobilky Hyundai. Část pozemku pod chystanou příjezdovou silnicí prodala obec Dobrá soukromé osobě, která nabídla více než kraj. Nový majitel přišel s návrhem, že kraji pomůže situaci řešit, ale zároveň požaduje stomilionovou finanční kompenzaci pro obec.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítačová studie areálu automobilky

Počítačová studie areálu automobilky

Mluvčí kraje Šárka Swiderová to považuje za nepřijatelný postup. Zejména proto, že jde o pozemky určené jednoznačně pro veřejné zájmy.

"Postoj nám připadá přinejmenším podivný, lehce zavání i vydíráním, protože my samozřejmě jsme vyzvali obce už dříve, aby řekly, co potřebují, takže nechápeme, proč by nám požadavky měl sdělovat nový majitel pozemku, když ten pozemek nám dříve slíbila prodat obec," uvedla mluvčí.

Majitel sporných pozemků Stanislav Horák je přesvědčen, že chybu udělal kraj, který měl problém řešit už dávno. Opírá se přitom o své dřívější dopisy s nabídkami, které má Český rozhlas Ostrava k dispozici. Nejde jen o úsek příjezdové cesty, ale také o jeho další pozemky. Odmítá proto jakákoliv nařčení. Požadavek vysoké kompenzace pro obec Dobrou má podle Horáka jediný smysl - přimět úředníky k serióznímu jednání.

"Buďto jim to prodám za sníženou cenu, nebo jim to daruji, což se ale pochopitelně netýká pozemků, které jsme nabyl před nějakými desíti dvanácti lety a kde mě v podstatě krajský úřad bočními vlivy zmařil investice. Myslím, že pro krajský úřad je přijatelnější uzavřít smír s obcí, dát jí nějakou korunu a neriskovat, že tyto peníze bude muset dát cizímu investorovi," namítá Horák. Vedení obce Dobrá nevidí na prodeji důležitého pozemku třetí osobě nic špatného.

Martin Knitl, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme