Investiční rating Ruska se znovu zhoršil, Moskva s tím nesouhlasí

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's jako první ze tří hlavních agentur snížila hodnocení Ruska do neinvestiční úrovně - z BBB minus na BB plus. Ruská vláda tuto špatnou známku odmítá jako zpolitizovanou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sídlo Standard & Poor's v New Yorku

Sídlo Standard & Poor's v New Yorku | Zdroj: Reuters

Ratingová agentura Standard & Poor's pochybuje o schopnostech Ruska včas splácet své zahraniční závazky.

Ruský finančně úvěrový systém a především jeho klíčový prvek - centrální banka - je podle ní stále mnohem méně pružná v poskytování úvěrů ruské ekonomice a bankám.

Standard & Poor's také očekává, že centrální banka bude muset velmi rychle přijmout velmi složitá a bolestná řešení , včetně odebírání licencí dalším ruským bankám, které nemají peníze na svůj provoz, nebo jsou peníze pro ně nedosažitelné (příliš drahé).

Přehrát

00:00 / 00:00

O dalším zhoršení ratingu Ruska a reakcích tamních politiků mluvil zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín

Agentura odhaduje, že pokud centrální banka bude chtít udržet ruský hospodářský růst, pak se také povážlivě ztenčí ruské rezervy státu.

Premiér Dmitrij Medvěděv v reakci na snížení ratingu země řekl, že jde o čistě politický nástroj, který má Rusko potrestat za Krym a Ukrajinu a podlomit jeho ekonomiku.

Ministr financí Anton Siluanov namítá, že ruská ekonomika na tom není tak zle, aby si zasloužila tak špatné hodnocení.

EU by kvůli situaci na Ukrajině mohla přijmout nové sankce proti Rusku

Číst článek

„Kurz rublu si našel své místo, situace na valutovém trhu je dostatečně stabilní a celkově se uklidnila. Domníváme se, že rozhodnutí Standard & Poor's je příliš pesimistické,“ oponoval Siluanov.

Rusko stále patří mezi desítku zemí na světě s nejvyššími rezervami, které momentálně dosahují téměř 380 miliard dolarů, má relativně nízký zahraniční dluh a vysoký potenciál státních obligací, připomínají vládní ekonomové.

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme