Investoři i politici netrpělivě čekají na detaily plánu ECB na záchranu eura

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi má dnes představit konkrétní podrobnosti nového plánu nákupů státních dluhopisů. To má pomoci skomírající evropské ekonomice a zadluženým zemím eurozóny. Na vystoupení guvernéra ECB netrpělivě čekají obchodníci, investoři i politici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi | Zdroj: Reuters

Dragiho plán ovšem nebude vítán jen potleskem těch, kdo obchodují s dluhopisy, ale může vzbudit značnou nevoli. Ještě se neví, jak chce šéf Evropské centrální banky naplnit svůj slib, že pro záchranu eura udělá vše, co bude moci. Ale i tak už se dostal do křížku například s německou centrální bankou.

Německý tisk dokonce spekuloval o tom, že šéf Bundesbanky Jens Weidmann už zvažuje, že by kvůli svému nesouhlasu s kontroverzní podporou problematických zemí odstoupil z funkce. Kvůli stejnému problému už od vypuknutí dluhové krize eurozóny odstoupili dva němečtí zástupci v Evropské centrální bance.

Plán na hranici stanov ECB?

Dragiho plán - tak jak to zatím vypadá, že by mohl znít - je totiž už na hranici stanov samotné centrální banky, která nesmí financovat vlády. Podle neověřených, leč informovaných zdrojů z Evropského parlamentu prý Dragi naznačil, že Evropská centrální banka by mohla kupovat dluhopisy se splatností do tří let.

Tím by podle něj nepřekročila zákaz financovat vlády. Kromě toho se Němci také obávají, že nákupy dluhopisů by zmírnily tlak na nedisciplinované vlády, konkrétně Španělska a Itálie.

Draghi na srpnovém zasedání bankovní rady naznačil, že banka je připravena obnovit nákupy španělských a italských dluhopisů. Podmínil to ale aktivací záchranného fondu ESM. Na něj se budou muset příslušné země oficiálně obracet se žádostí o pomoc a souhlasit s přísnými podmínkami.

To ale mimochodem bude možné nejdříve v září, až - nebo pokud - německý ústavní soud posoudí ústavnost záchranného fondu.

Ekonomové varují před růstem inflace

Evropská centrální banka začala dluhopisy kupovat už v květnu 2010, aby zmírnila dluhovou krizi v Řecku a dalších zemích eurozóny. Loni a letos se ale proti nepřímé podpoře solventnosti ohrožených zemí postavili němečtí členové banky a od letošního února banka v podstatě nákupy dluhopisů zastavila.

I tak ale stačila utratit hodně peněz. Ve svém portfoliu má státní dluhopisy za 211 a půl miliardy eur. Což je pro představu v přepočtu více než 5 a čtvrt bilionu korun.

Podle některých hlasů je kupování dluhopisů vlád evropskou bankou vlastně jakýmsi tisknutím nových peněz a zvyšuje inflaci. Právě před tím varují v poslední době mnozí ekonomové.

A statistika z evropských zemí to v posledních měsících potvrzuje. Inflace roste, výkonnost evropských ekonomik klesá a snižuje se spotřeba domácností i vlád. Jediní, kdo na tom vydělávají, jsou finanční domy a fondy, které obchodují s dluhopisy.

Jitka Hanžlová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme