Investoři věří zlatu. Je nejdražší v historii

Ceny zlata trhají rekordy. Nejistota ohledně budoucnosti eurozóny zdražila tento kov na 1246 dolarů za troyskou unci. To je o 13 procent víc než v lednu, zlato je tak nejdražší v historii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zlato

Zlato | Foto: Glendale Community College

Mincovny, které razí zlaté mince, nestíhají vyrábět. Například světoznámá rakouská mincovna Münze Österreich za poslední dva týdny prodala 108.000 uncí slavné mince Vídeňský filharmonik z ryzího zlata.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nákupech zlata hovořil ve Světě o druhé analytik Petr Čermák

„Investoři se obávají nejen o ekonomiku jako takovou, ale spíše je děsí riziko státních bankrotů, které se v posledních měsících zvyšuje,“ vysvětlil důvody „zlaté horečky“ analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

„Politici se nás snaží přesvědčit o tom, že vysoké zadlužení se dá řešit ještě větším zadlužováním, a podporují je v tom i některé centrální banky. Do budoucna tak hrozí inflace, takže je pochopitelné, že investoři přestávají věřit papírovým penězům,“ podotkl analytik.

Výjimkou podle něj nejsou ani Češi. „Kupují zlato jak formou futures kontraktů nebo Exchange Traded Funds na burze, tak i ve formě fyzických nákupů,“ řekl Čermák.

Nejjednodušším pro drobného investora je podle něj nákup zlata prostřednictvím fondů nebo přímo na burze. „V případě fyzického nákupu zlata bývají náklady vyšší a investor platí při nákupu určitou prémii proti aktuálním cenám na burze,“ podotkl Čermák.

Jak připomněl, zlatu se sice věnuje největší pozornost, uchovatelem hodnoty jsou i jiné drahé kovy jako třeba stříbro, paladium nebo platina. „Ale je pravda, že tyto kovy jsou mnohem více provázány s průmyslem, kdežto zlato se v průmyslu až tak nevyužívá,“ dodal analytik.

Martin Hromádka, Markéta Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme