Investorům se o vysokých ziscích může v roce 2011 jen zdát

Obavy z prohloubení dluhové krize v eurozóně letos pořádně zamávaly s výnosy většiny investic. Kurzy měn, ceny komodit i akcií se vyvíjely jako na horské dráze. Na vysoké zisky ale investoři většinou museli zapomenout.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akcie, akciové certifikáty

Akcie, akciové certifikáty | Foto: Comstock Images

„Nejlépe si vedla komodita hovězí maso ve Spojených státech, která je velmi netradiční a většinou stojí na okraji zájmu investorů. Nicméně zhodnotila o nějakých 16 %. Důvodem byl nedostatek hovězího ve Spojených státech, nižší nabídka,“ říká analytik makléřské společnosti Colosseum Petr Čermák.

Druhé místo na žebříčku výnosnosti už tak překvapivé není.

„Na tom se umístilo zlato, které v průběhu roku zhodnotilo o 11 procent. Vyšplhalo se těsně pod úroveň 2 000 dolarů. Ke konci roku jsme svědky výprodejů a aktuálně jsme o několik stovek níže,“ vyjmenovává Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výnosy investic v roce 2011 mapoval Tomáš Medek

Na třetím a čtvrtém místě se umístily energetické komodity, byl to topný olej a ropa brent.

Nejvíc se letos dalo prodělat na bavlně, její cena spadla o 40 %.

„Zemědělci oseli bavlnou větší plochu. To znamená, že to vede k větší nabídce na trhu. Dále se nevedlo například cukru. Tady se také po extrémním růstu dostavily výprodeje. Je to také dáno tím, že jsme svědky mnohem větší nabídky, obzvláště v případě Indie, ale i v případě jiných významných producentů,“ doplňuje analytik Čermák.

Akciové trhy nic moc


Celkem tak komodity letos příliš velké výnosy nepřinesly. A o moc lepší to nebylo ani na akciových trzích.

„Rok 2011 byl pro Pražskou burzu celkově neúspěšný,“ hodnotí akciový analytik Komerční banky Josef Němý.

Burzovní zprávy, akcie | Foto: Comstock Images

„V tomto roce v podstatě navýšil svou cenu jen jeden titul. Byl to Phillip Morris. Akcie této tabákové firmy přidaly za celý rok 12 procent,“ dodává Němý a pokračuje:

„Pokud bychom zohlednili i dividendy, tak investorům přinesly mírné zisky i další emise, například akcie ČEZu nebo Telefoniky. Zhodnocení se tam ale pohybovalo jen v jednotkách procent.“

Chudá byla i nabídka nových titulů na pražské burze. Zvon, který oznamuje vstup nové firmy na český akciový trh, se letos rozezněl jen jednou. A to díky primární emisi společnosti Energy For You.

Spolu s akciemi letos padaly i výnosy tuzemských podílových fondů,

„Akciové fondy ztrácely poměrně výrazně. Propadly o 10 až 40 procent. Dluhopisy také nezažily příznivý rok, skončily někde v okolí nuly,“ říká analytik Jan Šimek ze společnosti Broker Consulting.

„Fondy peněžního trhu zaostaly za inflacím, takže také neúspěch a připsaly si jen nějakých 0,8 %,“ doplňuje Šimek.

Nemovitosti se nezhodnotily

Kvůli nízkým výnosům tak lidé své úspory z podílových fondů letos stahovali. Ani investice do nemovitostí, až na výjimky, žádné zhodnocení nepřinesla, ba naopak.

Ceny bytů a domů dál klesaly v řádu několika procent. Dostupnost vlastního bydlení se tak v roce 2011, i díky levným hypotékám, zvýšila.

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze | Foto: Khalil Baalbaki

Nabídkové ceny bytů letos podle statistik serveru realitymix.cz klesly nejvíc v Ostravě a to o 12 %. Průměrná cena bytu v hlavním městě se snížila meziročně o 3 %.

Jediná dvě města, kde se ceny bytů udržely na stejných úrovních, jsou České Budějovice a Hradec Králové.

ZPĚT NA ROK V EKONOMICE 2011

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme