Investory láká do Libye nejen ropa, ale i nově budovaný trh

Libye se stává investorsky velmi zajímavým regionem. Kromě ropy a podílu na její těžbě láká investory i nově budovaný trh.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropný terminál Rás Lanúf

Ropný terminál Rás Lanúf | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Ropné společnosti se snaží na pomalu obnovujícím se libyjském trhu zaujmout co největší místo. Velkou roli přitom hraje jejich vztah k Přechodné národní radě. Tu jako politického představitele Libye uznalo více jak 50 států z celého světa včetně České republiky. Kdo by i v souvislosti s dobrými politickými vztahy mohl na tamním ropném trhu vydělat, přiblížil na Rádiu Česko manažer J&T banky Jan Čuřík.

„Každopádně libyjská státní ropná společnost, která pořád zůstává hlavním hráčem, z logiky věci i z logiky geografické blízkosti a stávající ropné infrastruktury by to měl být italský topný koncern Eni, hodně pravděpodobně i francouzský Total, který není v severní Africe v tak dobrém postavení, jak by si přál být,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Libye je pro investory velmi zajímavým regionem. O tématu jsme na Rádiu Česko mluvili s manažerem J&T banky Janem Čuříkem.

Podle některých analytiků by mohlo na nastalé situaci v Libyi prodělat Rusko. V tomto smyslu se vyjádřil i generální ředitel Rusko-libyjské rady pro podnikání Aram Šegunc. Podle jeho slov podnikání ruských firem překazí buď NATO nebo povstalci. Jan Čuřík ale nesouhlasí.

„Rusové se paradoxně hodně naučili zvládat takové relační věci oproti době před 20 lety a myslím, že libyjsko-ruské vztahy čistě v rovině osobních přátelství a dlouhodobých obchodních vazeb jsou tak silné, že pro Rusy nebude problém se do Libye vrátit. I přesto, že se v současné době tvrdí opak, což je podle mě součást PR libyjských povstalců,“ vysvětlil.

Právě situaci v Libyi se také v posledních několika dnech připisuje pokles ceny ropy. Jan Čuřík ale upozorňuje, že volatilita cen bude pokračovat i nadále. Možná se spíše ještě prohloubí a analytikům, kteří odhadují ceny zamotá pořádně hlavu.

„Při pohledu na projekce cen ropy z roku 2009, hodně z nich svědčí o bezradnosti analytiků, protože zaznamenává volatilní výkyvy nahoru a dolů u cen ropy, někde na úrovni 70 či 80 dolarů za barel. Volatilita tady pravděpodobně bude, ale konflikt na Blízkém východě stanovil nějaký nový středový normál pro ceny ropy kolem 110 dolarů za barel. A kolem něho v nějakém 10 dolarovém rozptylu se bude pohybovat,“ přiblížil.

Ceny ropy samozřejmě závisí i na politické situaci ve státech na Blízkém východě. To se ukázalo i v případě Libye a to není nijak zásadním světovým hráčem.

„Na Blízkém východě jsou jen dva skutečně strategicky významné státy – Saudská Arábie a Írán. Saudská Arábie je stát, který z hlediska sociální struktury a politického uspořádání dle vývoje za poslední půlrok v sobě nese velký potencionál pro sociálně politickou revoltu,“ domnívá se Čuřík.

Libye ale není pouze ropa

Společně s pádem Muammara Kaddáfího padá i celý původní libyjský trh a začíná se budovat znovu. Pro Českou republiku tam ale Jan Čuřík mnoho příležitostí nevidí.

„Domnívám se, že je velmi významné, aby případná rekonstrukce zničené infrastruktury bydlení v Libyi poskytla maximální příležitosti pracovní síle jejich dvěma sousedům – Egypťanům a Tunisanům, kteří v Libyi vždy pracovali a velmi pravděpodobně pracovat budou. V tomto ohledu má rekonstrukce Libye pozitivní potenciál pro stabilizaci celého jižního břehu Středomoří,“ uvedl.

Neznamená to ale, že by se čeští podnikatelé neměli orientovat na Blízký východ. Podle Jana Čuříka tam možnosti jsou, stačí si jen najít ten správný stát.

„Myslím si, že ČR a čeští podnikatelé by se měli mnohem více soustředit na Egypt. Tam dochází k tomu, že jsou z trhu vytěsňováni velcí místní hráči, kteří se pohybovali v maximálně korupčním prostředí, navázáni na sny bývalého prezidenta Mubáraka. Egypt skýtá mnohonásobně vyšší potenciál než Libye a jsou tam dobré možnosti jméno ČR ještě nějak zúročit,“ odhaduje Jan Čuřík ze společnosti J&T banka.

Barbora Kreuzerová, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme