Irák zastavil vývoz ropy

Na příkaz iráckého vůdce Saddáma Husajna se zastavil vývoz ropy ze země. Stop bude platit 30 dní nebo do té doby, než izraelská armáda vyklidí okupovaná palestinská území. Podle agentury AFP Irák uzavřel kohoutky na ropovodech do Turecka a na svém pobřeží v Perském zálivu. Už minulý týden vyzval Bagdád arabské státy, aby kvůli izraelsko-palestinskému konfliktu přerušily vývoz ropy. Saúdská Arábie a Kuvajt ale ropu jako zbraň použít nechtějí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: BDX

Irák zastavil na jeden měsíc dodávky ropy do zemí podporujících Izrael. Oznámil to irácký prezident Saddám Husajn. Husajn tak splnil výhrůžky z minulého týdne, kdy upozornil, že pokud nebudou stažena izraelská vojska z Palestiny, nebude svět dostávat iráckou ropu. Dodávky irácké ropy jsou nyní zadrženy v přístavu Nina al Bakr v Perském zálivu a v tureckých přístavech. Zastavení dodávek ropy požadovalo minulý týden v Dubaji 7 tisíc demonstrantů. Demonstraci přišel podpořit vládce Dubaje a ministr obrany Spojených arabských emirátů šejk Maktum. Byly to právě Spojené arabské emiráty a Saúdská Arábie, které inicovaly v roce 1973 ropné embargo. Na výzvu íránské vlády se mají v pátek sejít islámské země produkující ropu a a vyhlásit 30denní pozastavení dodávek ropy do zemí podporujících Izrael.

Irák vyváží asi desetinu celkového prodeje zemí sdružených v OPECU. Přesto podle Zdeňka Šafka, analytika ČSOB, hrozí nebezpečí zdražení ropy. A to zejména s přihlédnutím k celosvětové ekonomické situaci a především k eskalaci napětí mezi Izraelem a Palestinou. "V téhle vyhrocené náladě s nebezpečím válečného konflitku na Blízkém východě, s možnosti stávky na venezuelských naftových polích, je vážné nebezpečí a je vysoce pravděpodobné, že cena ropy se pohne směrem vzhůru."

Markéta Kaclová, Simona Hejlová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme