Írán chystá zákon k zablokování Hormuzského průlivu

Írán připravuje zákon, který umožní zablokování Hormuzského průlivu. Přes úžinu by se tak nedostaly ropné tankery, které zásobují svět ropou z Perského zálivu. Blokace Hormuzského průlivu má být odvetou státům, které se připojily k protiíránským sankcím vyhlášeným Evropskou unií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Musandamský poloostrov vybíhá do ostře sledovaného Hormuzského průlivu

Musandamský poloostrov vybíhá do ostře sledovaného Hormuzského průlivu | Foto: Creative Commons Attribution-NonComercial-ShareAlike 2.0 Generic, orbit _77

EU chce pomocí ropného embarga přimět Írán k tomu, aby přestal obohacovat uran. Politický geograf z Metropolitní univerzity v Praze Michael Romancov se domnívá, že dlouhodobá blokace Hormuzského průlivu není v silách Íránu.

„Samozřejmě je velice pravděpodobné, že se to Íráncům může podařit krátkodobě. Jako nejčastější scénář je zatím diskutována možnost, že by tam Íránci rozmístili miny. V takovém případě mohou způsobit zdržení lodní dopravy v řádu dnů, možná několika týdnů, třeba dvou týdnů, ale víc by v jejich silách být nemělo,“ konstatoval Romancov na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Možný vývoj v Hormuzském průlivu přiblížil ve Světě o osmé politický geograf z Metropolitní univerzity v Praze Michael Romancov

Přes úžinu denně proudí šestina celkové světové produkce ropy, ceny této suroviny byla ale podle jeho názoru letěly strmě vzhůru v případě, že blokáda průplavu trvala déle. To by mohlo nastat v případě, kdyby v plavebním koridoru došlo k potopení několika plavidel.

Saúdská Arábie kvůli íránským hrozbám údajně dokonce zprovoznila starý ropovod, dodávku ropy na světové trhy by ale podle Romancova stejně nedokázala nahradit.

„Saúdská Arábie má kapacity na to, aby nahradila výpadek v zásadě asi jakéhokoliv jiného velkého producenta, ale jsem přesvědčen, že nemá dostatečné přepravní kapacity na to, aby dokázala nahradit Hormuz. Protože tím ropovodem by se sice dařilo na pobřeží Rudého moře dopravovat nějakou část saúdskoarabské produkce, ale je zapotřebí si uvědomit, že přes Hormuz se vyváží i ropa z Kuvajtu, Emirátů, Bahrajnu, Ománu; koneckonců i ropa íránská. A prostě takováhle přepravní kapacita nikde v regionu není,“ vysvětlil.

Spojené státy už ústy ministra obrany Leona Panetty naznačily, že v případě zaminování 55 kilometrů širokého průlivu nasadí vojáky, kteří dodávku ropy opět umožní. Tím by ale vzrostlo nebezpečí vojenského konfliktu.

Hormuzský průliv | Foto: ČTK/AP

„Předpokládejme, že tam je možný scénář, že Írán úžinu demonstrativně zablokuje tím, že tam budou rozmístěny miny, a Američané tam pošlou své kapacity; údajně došlo v posledních dnech k tomu, že do regionu Perského zálivu byla vyslána speciální plavidla, minolovky, které jsou schopné tuto aktivitu zabezpečit a že miny z plavebního koridoru budou odstraněny.“

„Tam by se to Američanům mohlo podařit poměrně rychle vyčistit, a to ještě samo o sobě neznamená, že by nutně muselo dojít ke konfliktu. K tomu by samozřejmě došlo za předpokladu, že by se Íránci snažili tuto odminovací aktivitu nějakým způsobem komplikovat. Pak by k tomu konfliktu došlo, ale o možnosti americko-íránského konfliktu se spekuluje už velice dlouhou dobu, takže ono by to zase bohužel až tak překvapivé nebylo,“ poznamenal Romancov.

Martina Mašková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme