Írán prý zvažuje výstavbu německé rychlodráhy

Írán údajně zvažuje výstavbu magnetické rychlodráhy německé konstrukce, takzvaný Transrapid. Informuje o tom deník Süddeutsche Zeitung. Vlak pohybující se na magnetickém polštáři by měl spojit metropoli Teherán s poutním místem Mashad na severovýchodě země. Hospodářské sankce proti íránskému režimu údajně realizaci projektu nestojí v cestě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rychlovlak Transrapid

rychlovlak Transrapid | Foto: Transrapid International

Po Číně, kde Transrapid vozí cestující na šanghajské letiště, by se německý železniční systém využívající magnetickou levitaci, měl dostat do další země.

Mnichovská inženýrská firma Schlegel už od Íránu dostala závaznou objednávku na zpracování studie proveditelnosti celého projektu.

Íránská vláda by novou rychlodráhou chtěla vyřešit problém dopravy 12 až 15 milionů poutníků, kteří ročně směřují z Teheránu do Mashadu. Cesta autobusem totiž zabere dva dny. Transrapid by osmisetkilometrovou trať mohl urazit za dvě až tři hodiny.

Německo platí za tvrdého kritika současného íránského režimu, ale taky čilého obchodního partnera. Německé firmy loni do Íránu vyvezly zboží za více než čtyři miliardy eur.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme