Irové hledají v Lisabonské smlouvě jistotu v době krize

Referendum o Lisabonské smlouvě v Irsku rozhodne neutěšený stav tamního hospodářství. To se má podle odhadů Mezinárodního měnového fondu propadnout kvůli globální během tří let o 13,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kampaň před irským referendem

Kampaň před irským referendem | Zdroj: ČTK

Irové ztrácejí někdejší sebedůvěru a chtějí jistotu, kterou ochranná křídla Bruselu poskytují. O tom svědčí i průzkumy veřejného mínění, ve kterých zastánci smlouvy vedou nad jejími odpůrci v poměru 2:1.

Jak ale řekl ve vysílání Rádia Česko Lubor Lacina z brněnské Mendelovy univerzity, dnešní verdikt hospodářskou krizi v Irsku bezprostředně neovlivní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Luborem Lacinou a Jaroslavem Brychtou pro Rádio Česko

"Opatření jsou dělaná primárně na národní úrovni, takže je to spíše o nějakém sentimentu trhu, než že by to ovlivnilo přímo reálný vývoj ekonomik," uvedl Lacina.

Významnější je podle něj Lisabonská smlouva z dlouhodobého pohledu. "Určí například to, jaké složení bude mít Evropská komise, která by měla hrát poměrně důležitou roli v podpoře oživení ekonomiky. A v takové době určitě nejistota o tom, jak by měla fungovat Evropská komise, může být pro Evropskou unii ve srovnání s USA nebo Asií velkou nevýhodou."

Smlouvu považuje Lacina pro evropskou ekonomiku za prospěšnou. "Dá celému evropskému projektu větší flexibilitu, protože konečně řeší i problém oficiálního vystoupení některé země. V takovém okamžiku, kdy by ekonomická krize pokračovala a některá země by měla závažné problémy, tak by pro ní mohlo být řešením dohoda na dočasném vystoupení," připomněl.

Finanční trhy nechávává referendum v klidu

Pokud dnes Irové řeknou "ano" a smlouvu podepíše polský prezident, stane se Česko jedinou viditelnou brzdou na cestě k Lisabonu. Analytik společnosti X Trade Jaroslav Brychta si nicméně nemyslí, že by za to finanční trhy Českou republiku nějak ztrestaly.

"Nemyslím si, že trhy fungují způsobem, že trestají jednotlivou zemi, která se nepodílí na nějakém celoevropském projektu. Pokud investoři budou toho názoru, že to je špatná zpráva, a někteří toho názoru rozhodně nejsou, tak budou trestat celý evropský trh a nejenom Českou republiku," míní Brychta.

Podle něj je dnešní irské referendum spíše v pozadí zájmu investorů. "Na trzích sice nervozita patrná je, není to ale vůbec spojené s irským referendem. Je to především důsledek ekonomických dat, která přichází ze světa," dodal analytik.

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme