Irové se dozví další účet za své zkrachovalé banky

Irové dnes dostanou další účet za své zkrachovalé banky. Úřady zveřejní výsledky zátěžových zkoušek irských bank. Očekává se, že bankovní domy budou potřebovat další miliardovou podporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euromince

euromince | Foto: Evropská komise

Irské banky rozpůjčovaly desítky miliard na trhu s nemovitostmi. Ten se ale v době krize zhroutil a banky proto přišly o peníze. Lidé i firmy totiž nebyly schopny úvěry splácet. Za banky se následně zaručil stát a jejich obrovské dluhy ho stáhly do propasti. Irsko tak loni muselo stejně jako Řecko požádat o mezinárodní pomoc.

Podle očekávání dnešní testování ukáže, že banky potřebují dalších možná až 25 miliard eur, tedy přes 600 miliard korun. Irové je můžou čerpat ze záchranného balíku od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu.

Nedostatky se očekávají hlavně u banky Irish Life. Ta zatím jako jediná velká banka nečerpala žádnou pomoc od státu. Spekuluje se, že vláda ji teď de facto znárodní. V Irsku by tak zbyla už jen jedna velká soukromá banka - Bank of Ireland.

Igor Maňour, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme