Irské banky se nejspíš dočkají další finanční pomoci

Irské banky se dočkají další pomoci. Listu Wall Street Journal to potvrdil nejmenovaný zástupce Evropské centrální banky. Podle toho se na plánu stabilizace, jež by měl zajistit průběžné financování, v tuto chvíli už pracuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Informace přichází jen krátce před tím, než Irsko zveřejní výsledky zátěžových testů svého krizí těžce zkoušeného finančního sektoru. A ty podle dostupných informací odhalí, že je do bank třeba stále nalít 18 až 35 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci irských bank sleduje ekonom GE Money Bank Petr Gapko

„Analytici předpokládají, že irské banky budou potřebovat dalších 35 miliard eur. To je ale jen jeden z odhadů. Například Evropská unie zatím počítá s 10 miliardami. Přesné číslo bychom se měli dozvědět ke konci týdne, kdy budou zveřejněné zátěžové testy irského bankovního sektoru,“ vysvětluje ekonom GE Money Bank Petr Gapko.

Evropská centrální banka přitom už do irských bank napumpovala 100 miliard eur. Dalších 70 přidala irská centrální banka. Podle Gapka jde ale o relativně malé sumy, které evropské společenství neohrožují:

„Při porovnání sumy, kterou by mohlo potřebovat Portugalsko, je irský problém relativně malý. Velmi nebezpečný je ale signál, který by v případě skutečného čerpání pomoci vyslalo Irsko investorům. Už v minulosti se totiž spekulovalo o tom, že po Irsku a Portugalsku bude následovat Španělsko, které by evropský záchranný systém vyčerpalo poměrně výrazně. Hodně tedy záleží na tom, co si myslí investoři. Pokud nebudou ochotni kupovat dluhy evropských států, ocitneme se ve velmi těžké situaci.“

Irsko navíc chce, aby část nákladů na stabilizaci bank nesli i jejich věřitelé. Podle Gapka jde ale v současné době jen o nápad a jeho realizace je nejistá.

Martina Mašková, Roman Chlupatý, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme