Irsko chce podpořit tvorbu nových pracovních míst pomocí peněz rezervního penzijního fondu

Irská vláda chce použít pět miliard z Národního rezervního penzijního fondu na tvorbu nových pracovních míst. Těch by díky těmto penězům mohlo vzniknout až 80 tisíc. Irsko se tak snaží bojovat s nezaměstnaností. Výběr peněz z Národního rezervního penzijního fondu ale ještě musí schválit Mezinárodní měnový fond a své k tomu bude moci říct celá Evropská unie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dublin

Dublin | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Podle ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše ale zmíněná suma nijak zásadně nezvrátí negativní ekonomický vývoj v Irsku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Irská vláda chce použít pět miliard z Národního rezervního penzijního fondu na tvorbu nových pracovních míst. Otázky pro ekonoma Poštovní spořitelny Jana Bureše.

„Z hlediska zaměstnanosti bude pro Irsko určující, zda bude země i nadále atraktivní pro zahraniční investory, kteří vytváří klíčové pozice v soukromém sektoru. Tam se bude lámat chléb,“ uvedl Bureš pro Rádio Česko a dodal:

„V současné chvíli prochází Irsko bolestnou restrukturalizací a řada lidí ztratila práci. Bude tedy opravdu záležet na tom, zda zahraniční investoři budou moci vykompenzovat tento zaměstnanecký deficit.

Podle Bureše je ale Irsko pro investory ze zahraničí poměrně zajímavou destinací. „Jak z hlediska dobré infrastruktury, tak vzhledem k vysoce kvalifikované pracovní síle. Potenciál k ekonomickému růstu tu tedy je. Klíčový bude fakt, zda se Irsko popere ze zmíněnou restrukturalizací. Reformy musejí proběhnout tak, aby restrukturalizaci neohrozily,“ uzavřel Bureš.

Lukáš Vincourek, Karolína Koubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme