Irsko nalije do svých zkrachovalých bank dalších 24 miliard eur

Irové musí za své zkrachovalé peněžní ústavy zaplatit dalších 24 miliard eur, tedy skoro 600 miliard korun, aby byly banky schopné přestát případné další zhoršení ekonomické situace. Ukázaly to takzvané zátěžové testy irského bankovního sektoru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irsko bylo ekonomickou krizí postiženo nejvýrazněji

Irsko bylo ekonomickou krizí postiženo nejvýrazněji | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Peníze na to Irsko má z půjček od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Na tyto účely dostali Irové až 35 miliard eur.

Podle analytiků je to překvapivě vysoko. Ztráty, tedy oněch 24 miliard, je více, než trh očekával. Jak odborníci odhadují, irskou bankovní krizi to rozhodně nevyřeší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s velvyslancem v Irsku Tomášem Kafkou

Irské banky přišly o desítky miliard eur kvůli zhroucení trhu s nemovitostmi. Banky totiž půjčily obrovské peníze na hypotéky a další úvěry spojené s nemovitostmi. Firmy i domácnosti ale půjčky postupně nebyly schopny splácet.

Za banky se zaručil stát, ale tíhu dluhů neunesl: Irsko tak muselo stejně jako Řecko požádat o mezinárodní pomoc.

„Mohl by se ukončit dlouhý příběh záchrany a rekapitalizace irských bank, který začal kolem 30.září 2008. Tehdy se odhadovalo, že irské banky bude třeba zachránit za cenu jedné miliardy aur. Dnes se to i díky zátěžovým testům dostalo na celkovou hodnotu asi 70 miliard. Doba je teď dražší i o řadu zkušeností a dnes se všichni modlí, aby celý proces byl jednou provždy ukončen, aby si dnešní účet mohla irská strana vystavit jako konečný a aby se mohla budovat všeobecná důvěra,“ vysvětluje situaci velvyslanec v Irsku Tomáš Kafka.

Irové: Je šance, že dluhy splatíme

Jak dodává, i levicová strana Sinn Féin se naučila spolehlivě opakovat, že 12 a půl procentní korporátní daň je základ irského ekonomického úspěchu a také asi jediná šance na nastartování nového růstu.

„Irové zdůrazňují, že od této výše daně se odvíjí i šance, že splatí svým evropským partnerům dluhy, a že to je i něco, přes co vlak nejede,“ myslí si velvyslanec.

Podle něj už dnes z Irska nejsou slyšet silné výkřiky, že to si od Evropy líbit nenechají. „Dnes k tomu nová vláda přistupuje konstruktivněji a spíš bude chtít s EU hrát na čas. Svoji daňovou soustavu si uchovají, ale nebude to tak spektakulární, jak si Irové přáli,“ uzavírá velvyslanec České republiky Tomáš Kafka v Irsku.

Lubica Bergmanová, Ondřej Houska, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme