Irsko tvrdí, že dluhy zvládne. Ekonomové o tom pochybují

Irsko stále odolává mezinárodnímu tlaku, aby si půjčilo od eurozóny na své zadlužené banky. Některé státy platící eurem, podle agentury Bloomberg zejména Německo, ale míní, že Dublin pomoc ze záchranného fondu potřebuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Marián Vojtek

Šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker, pod jehož vedením dnes budou ministři jednat v Bruselu, pomoc ostře odmítá stejně jako sami Irové, kteří své dluhy prý zvládají platit a další dluhopisy vydávat nebudou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci Irska na Rádiu Česko okomentoval oborník na Evropskou unii Ivo Šlosarčík ze sdružení Europeum

Podle ekonoma evropské kanceláře České spořitelny Jana Jedličky je to ale jen dočasné: „Irsko možná dneska, zítra, za týden či za měsíc pomoc potřebovat nebude. Budeme-li ale věřit irským představitelům, že do polovin příštího roku mají dostatek likvidních prostředků, tak minimálně druhé pololetí příštího roku se může ukázat jako kritické. Já bych se spíše přikláněl k tomu názoru, že Irsko není v dobré finanční kondici.“

Podle Ivo Šlosarčík ze sdružení Europeum nechce Irsko o pomoc požádat z několika důvodů. Jedním je snaha udržet si pozici státu, který je schopen se o sebe postarat a uklidnit tak investory.

„Na druhé straně je to také součástí domácí politické hry, protože v Irsku se blíží doplňkové volby. Současná irská vláda, která je velmi nepopulární, má v parlamentu maličkou většinu a oni se bojí, že kdyby teď požádali o finanční pomoc, tak to opozice využije v doplňkových volbách, ještě více popíše současnou vládu jako neschopnou, a mohla by tak překlopit tu malou většinu, kterou současná vláda má,“ vysvětluje Šlosarčík.

Irsko je země, která v důsledku krize ztratila v rámci Evropské unie nejvíce. Přišla například o výsadní postavení druhé nejbohatší země Unie, má odstrašující deficit ve výši 15 procent HDP a patnáctiprocentní nezaměstnanost. Irové zároveň zaznamenali pokles ekonomiky o téměř o procent a mají problémy s bankami.

Markéta Bartošová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme