Irští poslanci schválili likvidaci Anglo Irish Bank. Rozhodovat teď bude Senát a prezident

Irští poslanci schválili likvidaci Anglo Irish Bank. Konec banky musí ještě posvětit Senát a prezident. Ke schválení konce známé bankovní instituce vedly poslance v první řadě dlouhodobé finanční problémy Anglo Irish Bank.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Stock Photos

Společnost podle odborníků ohrožovala celý irský bankovní sektor a také výrazně zatěžovala státní rozpočet.

Vláda totiž za banku splácí nemalé částky dlužního úpisu. Jeho celkový objem je 28 miliard eur a roční splátka pro Irsko vychází na víc než tři miliardy. A když se situace v Anglo Irish Bank nelepšila, navrhla vláda její likvidaci, kterou poslanci odsouhlasili.

Když koncem roku 2008 vrcholila světová finanční krize, několik obřích bank zkrachovalo a v ohrožení byly desítky dalších po celém světě. Potíže se nevyhly ani Anglo Irish Bank, tehdy třetí největší bance v Irsku.

Společnost měla navíc obrovské potíže s tajnými půjčkami v hodnotě téměř 90 milionů eur. Vláda se proto rozhodla, že banku oživí částkou přes 1,5 miliardy. Nakonec ale od tohoto plánu upustila a Anglo Irish Bank v lednu 2009 celou převzala.

O rok později vláda banku rozdělila na dvě části. Zdravější polovina převzala veškeré vklady, ale už nesměla dál poskytovat úvěry. Druhá část spravovala špatné úvěry. Irská vláda také umožnila sloučení této banky s jinou bankovní institucí, a to Irish Nationwide Building Society. Tato opatření ale příliš nezabrala.

O stav financí se podle agentury Reuters v případě likvidace postará Irská centrální banka. Irsko ale bude závazky Anglo Irish Bank splácet dál, po dohodě s Centrální bankou a celé řady nezbytných finančních operací by měla vláda dluhopis splácet postupně a za mírnějších podmínek.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme