Island bude pokračovat v jednání o vyplacení pohledávek

Island slíbil, že do května připraví novou dohodu o vyplacení náhrad za vklady, o které přišli v islandské bance Icesave investoři z Nizozemí a Velké Británie. Islanďané totiž v sobotním referendu většinou 93 procent hlasů odmítli starý návrh na výplatu náhrad.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islandský prezident hlasuje v referendu

Islandský prezident hlasuje v referendu | Zdroj: ČTK

"Je hodně diskutovanou otázkou, zda bylo hlasování proti splátkám jako takovým, proti státnímu krytí bankovního sektoru, protože bankovní sektor byl soukromý, když dluhy nadělal, nebo zda šlo o hlasování Islandu proti Nizozemí a Velké Británii, které tu náhradu ve výši zhruba pěti miliard dolarů po Islandu nyní vymáhají," říká spolupracovník Českého rozhlasu ve Skandinávii Tomáš Sniegoň a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na Islandu po víkendovém referendu mluvil na Rádiu Česko spolupracovník Českého rozhlasu ve Skandinávii Tomáš Sniegoň.

"Podle diskuzí, které se na Islandu vedou, to bylo od každého něco. Nešlo přitom o zpochybnění samotného nároku, to znamená, že se islandská vláda nemusí řídit islandským ,NE' jako vodítkem k tomu, aby zablokovala platby. Šlo ale i o způsob, jakým Velká Británie a Nizozemí pohledávky vymáhají. Británie například použila zákon, který spadá do její protiteroristické legislativy, což Islanďany pobouřilo."

Podle Sniegoně bylo referendum problematické i v tom, že od doby, kdy bylo v lednu vyhlášeno, došlo v celé věci k výraznému posunu. Velká Británie a Nizozemí zmírnily své požadavky a v referendu se tak hlasovalo o něčem, co již nebylo aktuální.

Jednání mezi všemi dotčenými státy budou nadále pokračovat. Případná dohoda či nedohoda bude mít velký vliv na důvěryhodnost Islandu a na jeho další ekonomický vývoj.

Václav Pešička, Martina Mašková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme