Island podepsal s Čínou dohodu o volném obchodu, chce oživit krizí postiženou ekonomiku

Island jako první evropský stát podepsal dohodu o volném obchodu s Čínou. Rozmachem ekonomických vztahů s Pekingem chce Reykjavík urychlit oživení vlastní ekonomiky, která v roce 2008 kvůli bankovní krizi zkolabovala. Island si od dohody slibuje zvýšení vývozu, ale také zlevnění mnoha dovážených produktů, například z čínského lodního průmyslu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islandská premiérka Jóhanna Sigurðardóttirová a čínský premiér Li Kche-čchiang podepsali smlouvu o volném obchodu

Islandská premiérka Jóhanna Sigurðardóttirová a čínský premiér Li Kche-čchiang podepsali smlouvu o volném obchodu | Zdroj: Reuters

Čína má velký zájem o islandské know-how v oblasti geotermální energie. Vyvážet může také jiné služby a například mořské plody. Daleko levněji pak bude Island také dovážet z Číny, která je zemí s největším lodním průmyslem, lodě nebo jejich součásti, a také nábytek, oblečení a elektroniku.

Vzájemný obchod mezi oběma zeměmi loni vzrostl o 21 procent na 180 milionů dolarů. 83 procent islandského exportu ale v současnosti putuje do evropských zemí a ostrovní ekonomika je tak závislá na Evropě. To ale může dnes podepsaná smlouva částečně změnit.

Dohody o volném obchodu obvykle ruší nebo výrazně omezují cla či dovozní kvóty uvalované na některé výrobky, nejčastěji průmyslové, případně i služby.

Čína si od smlouvy slibuje hlavně získání zkušeností v oblasti geotermální energie. Už dnes přitom univerzitě v Reykjavíku absolvovalo studijní program zaměřený na geotermální energie na 80 čínských studentů.

Díky tomu jsou podle islandské premiérky Číňané nejpočetnější skupinou zahraničních studentů. Teď se může ale vzájemná spolupráce i v této oblasti daleko více prohloubit a zlevnit.

Čína pohlíží na Island také jako na základnu pro arktickou oblast. Peking se chce stát stálým přidruženým pozorovatelem v Arktické radě, k čemuž by mu Reykjavík mohl pomoci. Peking podle agentury AP také doufá, že by tající ledovce mohly vést k prudkému rozmachu těžby surovin v oblasti. Především zemního plynu, ropy a železné rudy.

Důležitost Islandu pro druhou největší ekonomiku světa potvrzuje i fakt, že Čína postavila v Reykjavíku jednoznačně největší ambasádu, která zaměstná až 500 lidí.

Silvie Třeslínová, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme