Island se jako první zavázal k narovnání rozdílů mezd mužů a žen. Buďte jako Island, vyzývají experti

Island jako první na světě přijal novou legislativu, která zavazuje firmy a vládní úřady k tomu, aby platily stejně ženám i mužům. Tím se země dostala do pomyslné přední linie v boji proti genderové nerovnosti a v očích mnoha expertů se stala příkladem pro ostatní.

Tento článek je více než rok starý.

Reykjavík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Genderová rovnost. Ilustrační foto.

Genderová rovnost. Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Equal Pay Standard, v překladu standard rovných mezd, je součástí obsáhlejší legislativy, která byla navržena v březnu a schválena v červnu roku 2017. V platnost pak vešla první den roku 2018.

V zákoně stojí, že všechny společnosti s 25 nebo více zaměstnanci musí analyzovat své mzdové struktury každé tři roky a ujistit se, že ženy a muži na stejných pracovních pozicích mají stejné mzdové podmínky.

Výzkum: ženy pracují denně téměř o hodinu déle než muži. Ovšem zadarmo

Číst článek

Výsledky analýzy pak musí zpětně prezentovat vládě, aby získaly vládní certifikát, jinak jim hrozí pokuta, popisuje deník New York Times.

'Evidentně to myslí vážně'

Na Islandu existují zákony o rovných mzdových podmínkách už od roku 1961, nová legislativa je ale vůbec první případ toho, že země dělá konkrétní kroky a nutí společnosti k narovnání rozdílů.

„Island je hodnocen jako nejvíc genderově rovná země na světě (podle Světového ekonomického fóra – pozn. redakce). Evidentně to myslí vážně,“ napsala bývalá novozélandská premiérka Helen Clarková na twitteru.

Ženy ve vládě a parlamentu nejsou na Islandu žádnou výjimkou. V parlamentu zastupují přes 38 procent všech politiků a i pozici nové předsedkyně vlády zastává žena - Katrín Jakobsdóttirová.

Ženy a muži

Na Islandu mají například muži stejný nárok na rodičovskou dovolenou jako ženy. Od roku 2013 je v platnosti také zákon, který nutí firmy s více než 50 zaměstnanci mít alespoň 40 procent mužů či žen ve svých představenstvech.

Experti nyní doufají, že se právě Island stane inspirací pro ostatní země, ať už v boji s genderovou nerovností, nebo nedostatkem političek.

„Dost důkazů ukazuje, že ženy pracují stejně jako muži a jsou stále placeny méně,“ dodala pro Reuters.

K podobným krokům, jaké učinil Island, vyzval na facebooku Spojené státy třeba Bernie Sanders. „Musíme následovat příklad našich bratrů a sester z Islandu a požadovat rovné pracovní a mzdové podmínky nehledě na pohlaví, etnicitu, sexualitu nebo národnost,“ napsal.

Podle výroční zprávy Global Gender Gap Report  2017 Island obsadil první příčku žebříčku nejnižších rozdílů mezi mzdami obou pohlaví, Česká republika zaujala 88. místo. Před ni se dostala třeba Keňa, Ghana, Ukrajina nebo Rusko.

Fakta o mzdových nerovnostech

- Průměrná mzda žen je podle Světového ekonomického fóra a jeho loňské zprávy 12 tisíc dolarů (253 tisíc korun), pro muže je to pak 21 tisíc dolarů (443 tisíc korun).
- Podle předpovědi stejné organizace by ženy mohly vydělávat stejně jako muži asi za 217 let.
- Světové ekonomické fórum také uvádí, že ženy tvoří zhruba 20 procent všech vedoucích pracovníků a s větší pravděpodobností pracují v odvětvích s menšími mzdami.
- Evropská komise v listopadu přišla s dvouletým plánem na potlačení mzdové nerovnosti v členských zemí.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme