Islanďané budou hlasovat o zaplacení miliard za své banky

Island zatím nezaplatí čtyři miliardy eur jako odškodnění za svou zkrachovalou banku. Na výplatě peněz se s Británií a Nizozemím původně dohodla islandská vláda. Prezident Ólafur Ragnar Grímsson ale dohodu odmítl podepsat a Islanďané tak o smlouvě rozhodnou v referendu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Island

Island | Foto: Kateřina Křenová

V islandské internetové bance přišly v době krize o peníze tisíce Britů a Nizozemců. Jejich vlády je odškodnily, ale obě země teď požadují zaplacení ztrát po Islandu.

Obyvatelé ostrova už dohodu jednou odmítli. Vláda poté dohodla novou smlouvu, která byla pro Island výhodnější. Podle ní by země při splácení odškodnění platila výrazně nižší úroky.

I tuto dohodu ale prezident Grímsson odmítl podepsat, a tak se na ostrově opět uskuteční referendum. Petici proti zaplacení odškodnění už podepsala desetina všech obyvatel Islandu.

Ondřej Houska, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme