Islanďané odmítli výplatu náhrad za znehodnocené vklady

Islandští voliči řekli jasné NE náhradám za znehodnocené vklady Nizozemsku a Velké Británii. Ve vůbec prvním celonárodním referendu v dějinách své země zamítli možnost, aby splátky dluhů, které vkladatelům ve Velké Británii a v Nizozemí předloni svým nezodpovědným jednáním způsobily soukromé islandské banky, uhradil islandský stát. Proti hlasovalo až 93 procent obyvatel Islandu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Island

Island | Foto: Kateřina Křenová

Odmítavý postoj Islanďanů byl v referendu vyjádřen jednoznačněji, než se čekalo. Výsledek není překvapením a krom jiného ukazuje, že Islanďané berou dosavadní způsob vymáhání dluhu ze strany Británie a Nizozemska jako útok na svou národní čest a prestiž.

Po vypuknutí bezprecedentní krize na Islandu před půldruhým rokem byl islandský stát nucen převzít správu nad největšími islandskými bankami. Splátku původně soukromého dluhu Británii a Nizozemsku již vloni v prosinci odsouhlasila islandská vláda, ale nedlouho nato ji zamítl prezident a konečný verdikt tak poslal do rukou veřejnosti.

Jednoznačné islandské NE neznamená, že by veřejnost tohoto severoatlantického ostrova neuznávala nizozemsko-britský nárok na úhradu přibližně pěti miliard dolarů za oprávněný. Islanďané však mají zato, že soukromé dluhy by měli splácet ti, kteří je způsobili, a tedy bankéři a nikoliv stát.

Zamítnutí státních splátek v referendu však může zkomplikovat důvěryhodnost Islandu jako ekonomického partnera na mezinárodní scéně a znesnadnit i jeho již započatou cestu k brzkému členství v Evropské unii.

Tomáš Sniegoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme