Islanďané zatím nebudou platit miliardy za chyby svých bankéřů

Obyvatelé Islandu zatím nemusí platit miliardy eur za nepovedené obchody svých bankéřů. Parlament ostrovního státu nedávno těsně schválil zákon, podle kterého měl Island britským a nizozemským klientům svých bank vyplatit skoro 4 miliardy eur, tedy asi 100 miliard korun. Islandský prezident Olafúr Ragnar Grímsson ale normu odmítl podepsat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mapa Islandu

Mapa Islandu | Foto: Max Naylor

Prezident dal za pravdu volání občanů, petici proti zákonu už podepsala asi čtvrtina oprávněných voličů. Ti nesouhlasí s tím, aby za chyby bankéřů platil státní rozpočet. Každý Islanďan tak měl do Británie a Nizozemí v přepočtu poslat víc než 300 tisíc korun.

Jedná se o odškodnění zahraničních klientů islandské internetové banky Icesave, která zkrachovala na podzim roku 2008. Ve stejné době zkolaboval i Island jako takový. Mezinárodní instituce teď svou pomoc podmiňují právě odškodněním zahraničních klientů zkrachovalých bank. To je také podmínkou islandského vstupu do Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom České spořitelny Petr Zahradník v pořadu Stalo se dnes

Po prezidentském vetu teď asi dojde na referendum o zákonu. Ten podle průzkumů nemá šanci v lidovém hlasování projít.

Proti rozhodnutí prezidenta nepodepsat zákon o vyplacení náhrad už protestovalo Nizozemsko. Taky česká velvyslankyně při EU naznačila, že by to mohlo zkomplikovat přístupové rozhovory s Islandem.

Ekonom České spořitelny Petr Zahradník si myslí, že Island je v tak svízelné pozici, že by měl požadavkům mezinárodního společenství vyjít vstříc.

"Země je v pozici boxera před knockoutem. Dlužná suma je vzhledem k velikosti Islandu opravdu významná, navíc hrozí, že by se tento stát mohl dostat do hospodářské izolace," řekl Zahradník.

Igor Maňour, Ondřej Houska, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme