Islandský parlament má jednat o referendu o náhradě peněz za cizí vklady

Islandský parlament by měl dnes jednat o referendu, ve kterém by se občané měli vyjádřit k plánu na náhradu peněz za britské a nizozemské vklady u islandské banky Icesave. Zpravodajové uvádějí, že tato otázka rozděluje zemi a ohrožuje její oživení z finanční a ekonomické krize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Island

Island | Foto: Kateřina Křenová

Island se s Británií a Nizozemskem už dříve dohodl, že jejich vládám vrátí peníze, jimiž vyplatily své občany, kteří měli účty u banky Icesave. Tato internetová pobočka přední islandské banky Landbanki nabízela v Británii a Nizozemsku populární vysoko úročené účty. V přepočtu jde celkem téměř o šest miliard dolarů.

Vklady měly být podle dohody spláceny postupně až od roku 2016. Islandský prezident Ólafur Grímsson ale v úterý odmítl podepsat zákon, který splacení peněz upravuje. Grímssonův krok vyvolal ostrou reakci Nizozemska a Británie a islandský prezident ve středu v rozhovoru pro BBC ujišťoval, že Island svým závazkům dostojí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Islandský parlament má jednat o referendu k plánu na náhradu peněz za cizí vklady u islandské banky Icesave. Podrobnosti na Rádiu Česko od Heleny Berkové a hudebníka a znalce Islandu Jana Buriana.

Zpravodajové si všímají, že islandská ekonomika se v posledním desetiletí prudce rozvíjela. Předloni se ale Island propadl do hluboké finanční a ekonomické krize v důsledku pádu všech svých hlavních bank. Ty se zadlužily neúměrnou expanzí v zahraničí.

Ekonomika reagovala na finanční krizi propadem spotřeby, sérií bankrotů a prudkým růstem nezaměstnanosti. Za rok 2009 vláda očekává rekordní propad hospodářství o 8,4 procenta. S návratem k růstu počítá až v roce 2011.

Islanďané se zákonem o splacení peněz nesouhlasí

Podle průzkumů Islanďané se zákonem o splacení peněz vládám Británie a Nizozemska ze zahraničních vkladů u islandských bank nesouhlasí. Prezident odmítl zákon podepsat pod tlakem veřejnosti.

"Island má 300 tisíc obyvatel. A tato země se kvůli několika lidem - takovým tunelářům - dostala do situace, kdy by se měli její obyvatelé zadlužit na celé generace. Čili v takovéto populaci se velmi těžko řeší problémy, které si můžeme dovolit řešit například my, kteří máme milionovou populaci," řekl Rádiu Česko hudebník a znalec Islandu Jan Burian.

Upozornil, že to bylo podruhé v dějinách Islandu, kdy prezident nějaký zákon vetoval. "Jde asi o jeho snahu jenom oživit další diskusi. Tam se ale jen mluví a nic se neřeší, protože ta situace je v podstatě neřešitelná," domnívá se Burian.

Martin Křížek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme