Bohatým bral, chudým dával. Ředitel bankovní pobočky převedl přes 25 milionů klientům v nouzi

Na novodobého Robina Hooda překřtila italská média ředitele bankovní pobočky, který převáděl peníze z kont bohatých klientů chudým, aby dosáhli na úvěr. Za sedm let převedl zhruba milion eur. Gilberto Baschiera měl za to, že banka má nejen skýtat ochranu spořitelům, ale také pomáhat klientům v nouzi. Za podvod a zpronevěru byl podmínečně odsouzen na dva roky.

Udine Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro, peníze, bankovky, ilustrační foto

Ilustrační foto. | Foto: moerschy | Zdroj: Pixabay | CC0 1.0,©

K tomu, že dostal pouze podmínečný trest, přispěla skutečnost, že sám z těchto převodů nijak netěžil, napsala ve čtvrtek BBC.

Padesátník, který řídil pobočku banky v městečku Forni di Sopra ve Friulských Dolomitech, byl po zjištění, že na kontech chybí téměř milion eur, tj. asi 25,8 milionu korun, propuštěn. Vedle podmínečného trestu mu soud obstavil dům.

Podmínky osobních bankrotů mají šanci na zmírnění. Soud by měl hodnotit, jak se dlužník snaží

Číst článek

„Ředitel místní banky v městečku není jako ostatní obyvatelé. Je to bůh, který slovy ‚ano‘ a ‚ne‘ může změnit život člověka navždy,“ popsal jeho postavení list La Stampa.

„Ty peníze bych jim vrátil,“ tvrdí Baschiera, který svého činu nelituje. Považuje ho za vzpouru proti „systému, který penzistům dává jen nezbytné minimum a mladým zhola nic“. Z toho důvodu se rozhodl nastolit spravedlnost podle svého.

„Když to prasklo, zatelefonoval jsem všem, které jsem obral, a vysvětlil jim, proč jsem to udělal,“ vzpomíná podle italských médií svérázný bankéř. „Chtěl tak pomoci těm majitelům účtu, kteří nesplňovali podmínky na úvěr,“ vysvětluje jeho právní zástupce Roberto Mete.

Když si někdo z města chtěl vzít úvěr a nesplňoval podmínky, Baschiera mu na účet přidal peníze, aby si dotyčný půjčku vzít mohl. Vděční klienti se mu pokaždé zavázali, že peníze vrátí, jakmile to půjde. Někteří ale svůj slib nesplnili.

„Vytvořil takový stínový systém financování,“ konstatuje Mete. „Má za to, že znovu by to neudělal. Byl přesvědčen, že může lidem pomoci. Ale nakonec ztratil práci a dům,“ shrnuje právní zástupce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme