Itálie by mohla opustit eurozónu a opět zavést liru, tvrdí Berlusconi

Itálie může opustit eurozónu a vrátit se k vlastní měně. Prohlásil to bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. Opětovné zavedení liry by podle něj měla Itálie zvažovat, pokud Německo v současné dluhové krizi neustoupí ze své tvrdé politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Zdroj: ČTK

Berlín by měl podle Berlusconiho Evropské centrální bance dovolit, aby se stala garantem státních dluhů zemí eurozóny. Měla by také natisknout nové peníze, aby povzbudila ekonomiku.

„Nevěřím, že by se Italům bez eura dařilo hůř,“ prohlásil Berlusconi. Úvahy o návratu k vlastní měně podle něj nejsou žádným rouháním.

Itálie musí v poslední době platit vysoké úroky při prodeji svých dluhopisů. Její situace ale není tak vážná jako v případě Španělska. Italští politici přesto vybízejí Německo, aby souhlasilo s odvážnějšími kroky v boji s dluhovou krizí.

O tom, že by Itálie mohla z eurozóny odejít, ale zatím mluvili jen extrémisté. Podle většiny ekonomů by byl pro zemi takový krok nesmírně nákladný.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme