Itálie chce soudit zástupce ratingových agentur. Prý manipulovali s hodnocením země

Italská prokuratura navrhuje postavit před soud pět zástupců agentury Standard and Poor´s a dva z konkurenční Fitch. Zástupci firem se podle italských orgánů měli dopustit manipulace s úvěrovým ratingem země. Všechny původně obviněné představitele společnosti Moody´s prokuratura zprostila obvinění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Agentura Moody´s (ilustrační foto)

Agentura Moody´s (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na konci ledna roku 2012 italská finanční policie vnikla do milánských poboček agentur Standard and Poor´s a Fitch.

Italští vyšetřovatelé zkoumali, zda firmy svými prohlášeními a posuny na žebříčcích finanční důvěryhodnosti nějak nepoškodily italské hospodářství.

Agentura Moody´s zůstala v lednu 2012 bleskové kontroly ušetřena, italská prokuratura se ale o společnost zajímala už od konce roku 2010.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o osmé na Rádiu Česko byl obchodní ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha

Tehdy podalo na agenturu žalobu sdružení italských spotřebitelů. Ohradilo se proti nepravdivé zprávě, která měla negativně ovlivnit italské banky.

Od problémů s vyšetřováním agentur klesl Itálii rating už několikrát.

Obchodní ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha si ale nemyslí, že by ratingové agentury Itálii poškodily. „Jižní křídlo eurozóny – Španělsko, Itálie – je už delší dobu v problémech a hodnocení ratingových agentur spíše ex post zrcadlilo tuto situaci,“ zmínil ve Světě o osmé na Rádiu Česko.

Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme