Italská vláda chce zvednout porodnost, rodinám se třemi dětmi slíbila zemědělskou půdu zadarmo

Těm, kterým se v příštích třech letech narodí třetí dítě, darujeme bezplatně pozemek. Takové opatření obsahuje návrh italského státního rozpočtu na příští rok. Má jít o podpoření porodnosti hlavně na jihu země a revitalizaci zemědělské půdy, která leží ladem.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sklizeň pomerančů na Sicílii (ilustrační foto)

Sklizeň pomerančů na Sicílii (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

„Vzhledem k tomu, že se tolik mluví o návratu mladých lidí k zemědělství, chceme jim dát možnost získat ornou půdu,“ cituje italského ministra zemědělství Giana Marca Centinaia deník La Repubblica.

KOMENTÁŘ: Italský rozpočet. Blíží se další krize eurozóny?

Číst článek

Podle italských médií se mají opuštěné neobhospodařované pozemky poskytnout rodinám zadarmo na dvacet let. Pokud na nich budou chtít rodiny stavět dům, půjčí jím stát výhodně 200 000 eur (v přepočtu 5 160 000 kč).

„Říká se, že se v Itálii rodí málo dětí a že je potřeba pomoct zvrácení tohoto trendu, proto chce ministerstvo zemědělství přispět k rozvoji venkova, kde se děti dál rodí,“ dodal k návrhu premiér Giuseppe Conte.

Rozpočet narazil u Evropské komise

Návrh rozpočtu nové italské vlády na příští rok počítá s výrazným růstem výdajů a schodkem 2,4 procenta. Populistická koalice Hnutí pěti hvězd a Ligy Mattea Salviniho argumentuje, že tak lze zabránit tomu, aby se slábnoucí italská ekonomika propadla do recese.

KOMENTÁŘ: Schodek bez příčiny

Číst článek

Zadlužená země ale narazila u Evropské komise, která jí rozpočtový návrh vůbec poprvé v historii Evropské unie vrátila k přepracování.

Podle údajů zveřejněných v úterý, italská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 0,8 procenta, ve srovnání s předchozím kvartálem pak stagnovala. Vláda předpokládá, že růst HDP v příštím roce zrychlí na 1,5 procenta.

Stát se tak údajně má díky zvýšení investic, nižším daním a zavedení nepodmíněného základního příjmu, což by mělo podpořit spotřebitelské výdaje. Agentura Reuters upozornila na to, že tento odhad nesdílí téměř žádný nezávislý ekonom.

haf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme