Italská ekonomika se vymanila z recese. V prvním čtvrtletí se její HDP zvýšil o 0,2 procenta

Italská ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí vymanila z recese. Tamní statistický úřad ISTAT v úterý oznámil, že hrubý domácí produkt se oproti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,2 procenta. Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii.

Tento článek je více než rok starý.

Řím Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský ministr financí Giovanni Tria na setkání ministrů financí eurozóny.

Italský ministr financí Giovanni Tria na setkání ministrů financí eurozóny. | Foto: Francois Lenoir | Zdroj: Reuters

Ve třetím i čtvrtém čtvrtletí loňského roku vykázal italský HDP pokles o 0,1 procenta. Ekonomika se tak dostala do recese, která se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Odhad růstu globální ekonomiky se zhoršil. Z loňského tempa 3,6 procenta se růst zpomalí na 3,3 procenta

Číst článek

ISTAT rovněž oznámil, že míra nezaměstnanosti v Itálii se v březnu snížila na 10,2 procenta z únorových 10,5 procenta. „Tato čísla dokazují solidnost a stabilitu italské ekonomiky,“ uvedl italský ministr hospodářství Giovanni Tria.

Hospodářský růst v prvním čtvrtletí překonal očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že HDP se zvýší pouze o 0,1 procenta. „Italská ekonomika začátkem roku 2019 vyšla z recese v lepším stavu, než se očekávalo,“ uvedl analytik Paolo Mameli ze společnosti Intesa Sanpaolo.

Italská vláda tento měsíc snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na pouhých 0,2 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. V příštím roce by se měl italský HDP podle nové vládní prognózy zvýšit pouze o 0,8 procenta namísto dříve předpokládaného nárůstu o 1,1 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme