Největší státní garance v historii. Italské úřady se za automobilku Fiat zaručí 168 miliardami korun

Italský účetní dvůr schválil státní garanci v objemu 6,3 miliardy eur (přes 168 miliard Kč) pro italskou součást automobilového koncernu Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Agentuře Reuters to ve středu řekl informovaný zdroj. Účetní dvůr tak připravil cestu k poskytnutí největší státní záruky za úvěr, jaký kdy evropská automobilka v časech krize dostala.

Tento článek je více než rok starý.

Řím / Detroit (USA) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italská automobilka Fiat

Italská automobilka Fiat | Zdroj: Reuters

„Účetní dvůr podepsal dekret,“ řekl zdroj, který si nepřál být jmenován, protože jde podle něj o citlivou kauzu. Podpis dekretu byl poslední úkon ve zdlouhavém a často kritizovaném procesu, který schválení předcházel. S poskytnutím záruky už souhlasilo ministerstvo hospodářství.

Italská součást FCA požádala vládu o nouzové financování kvůli dopadům pandemie nemoci covid-19. Vláda je ochotna podniku pomoci prostřednictvím tříletých záruk, s pomocí ale počítá i pro celý automobilový sektor. V něm působí okolo deseti tisíc firem různé velikosti.

Půjčku Fiatu poskytne finanční ústav Intesa Sanpaolo, což je největší retailová banka v Itálii. Ta už peníze schválila, ale zatím čekala, až se za úvěr zaručí stát. Ten poskytne záruku za 80 procent částky, a to prostřednictvím státní agentury SACE.

Automobilky se kvůli koronaviru připravují na krizi. Nová auta totiž zřejmě nebude nikdo kupovat

Číst článek

Žádost o státní pomoc se v Itálii stala zdrojem kontroverze, protože FCA teď pracuje na sloučení se svým francouzským rivalem PSA. Navíc holdingová společnost, která italsko-americkou automobilku FCA zastřešuje, je registrována v Nizozemsku. Mezi globální značky FCA patří Fiat, Jeep, Dodge a Maserati.

Zatím není jasné, zda vláda za poskytnutí záruk požaduje nějaké konkrétní podmínky. Známo není ani to, zda tyto záruky budou mít vliv na mimořádnou dividendu 5,5 miliardy eur, kterou FCA plánuje a která je klíčovou součástí chystané fúze s PSA.

FCA nyní ve Spojených státech vede spor s konkurenční automobilkou General Motors (GM). Ta na FCA loni podala žalobu, kde ji obvinila z vydírání. Tvrdí, že FCA léta podplácela vrcholové představitele odborového svazu United Auto Workers, aby ovlivnila vyjednávání o pracovních smlouvách. Soud v Detroitu ale v úterý v neobvyklém kroku šéfům obou podniků nařídil, aby se do 1. července sešli a spor vyřešili. O výsledku pak mají informovat soud.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme