Itálie je pro zavedení daně z finančních transakcí pouze v rámci celé EU

Itálie podporuje zavedení daně z finančních transakcí. Po berlínské schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou to prohlásil italský premiér Mario Monti. Zdůraznil ale, že daň má smysl, jen když ji přijme všech 27 členů Evropské unie. Francie přitom požaduje, aby daň v případě potřeby zavedly jen státy platící eurem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mario Monti

Mario Monti | Foto: Pier Paolo Cito | Zdroj: ČTK

Francouzi jsou dokonce ochotni zavést daň samostatně. Proti tomu se už ostře ohradily francouzské banky. Podle nich by je to znevýhodnilo vůči konkurenci.

Také premiér Monti zdůraznil, že daň má smysl jen na úrovni celé Evropské unie. Británie už ale opakovaně potvrdila, že s tím nesouhlasí. Proti zavedení daně se staví i Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Světa o třetí na Rádiu Česko byl Ondřej Houska ze zahraniční redakce

S návrhem zavedení daně z finančních transakcí přišla Evropská komise. Podle ní by tím země Unie od finančního sektoru získaly desítky miliard eur.

Skeptici ale namítají, že pokud daň nezavedou všechny země světa, investoři z Evropy odejdou. Spojené státy nebo Čína přitom daň zavádět nechtějí.

Ondřej Houska, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme