Itálie musí šetřit. Parlament má do měsíce odhlasovat úsporný program

Italský parlament musí do konce tohoto měsíce schválit úsporný program Berlusconiho vlády na příští tři roky. Podle tohoto programu by v roce 2014 měla mít Itálie nulový deficit. Při schvalování, jak už oznámil premiér Berlusconi, vláda požádá o důvěru.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řím

Řím | Foto: Fotobanka stock.xchng

Ať bude příští italská vláda levicová či pravicová, v prvních dvou letech bude nucena rozsáhle škrtat státní výdaje. Proto se mnozí pozorovatelé domnívají, že odklad velkých škrtů nasvědčuje tomu, že se Silvio Berlusconi a jeho vláda připravují na předčasné volby.

Italové jsou zklamaní. Očekávali slíbené škrty ve vysokých apanážích politiků a doživotních rent. Ty ale bezprostředně na programu nejsou.

Chybí i léta slibované liberalizační reformy. Snížení daňové zátěže se odkládá, ale pro mladé podnikatele se rýsují daňové úlevy.

Škrty se dotknou nejvíce státních zaměstnanců a komunálních správ

Úsporný program zahrnuje liberalizaci některých profesí a otevírací doby obchodů, škrty v dotacích pro oblasti, provincie a města, zavedení poplatků ve zdravotnictví za prohlídky u odborných lékařů, další pozastavení růstu platů státních zaměstnanců anebo daň z automobilů nad 170 koní.

Zavádí také nový poplatek z některých bankovních transakcí. Nyní se čeká reakce finančních trhů.

Minulý týden ratingová agentura Moody´s pohrozila Itálii snížením ratingu zejména kvůli nedostatečné flexibiltě pracovního trhu a pokulhávající liberalizací v ekonomice.

Vědunka Lunardi, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme