Itálie provede zásadní pracovní reformu. Propouštění bude snazší

Italský parlament schválil klíčovou reformu pracovního trhu, která usnadní propouštění zaměstnanců se smlouvou na dobu neurčitou. Takzvaný paragraf 18 dosud značně komplikoval přijímání nových pracovníků. Itálie tak v předvečer unijního summitu ukazuje, že ekonomické reformy myslí vážně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti

Italský premiér Mario Monti | Foto: ČTK/AP | Zdroj: ČTK

Zaměstnavatel může nově propouštět z ekonomických nebo disciplinárních důvodů. Oprávněnost takové výpovědi a výši odškodnění však pokaždé posoudí soud.

Zatímco dosud se diskutovaný paragraf 18 vztahoval pouze na firmy nad patnáct zaměstnanců, nyní bude platit pro všechny podniky bez rozdílu.

Reforma pracovního trhu zavádí také takzvanou záuční smlouvu, která zaměstnavatelům uleví na daních, výrazně znevýhodní všechny formy smluv na dobu určitou a zakáže firmám zaměstnávat stážisty s ukončeným vysokoškolským vzděláním bez nároku na plat.

Lucie Chvojková, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme