Itálie úspěšně prodala dluhopisy, stále ji ale ohrožuje dluhová krize

Itálie na finančních trzích úspěšně prodala dluhopisy s dlouhodobou splatností. Výnos u klíčového desetiletého dluhopisu klesl těsně pod psychologicky důležitou hranici 7 procent. Při minulé aukci musela Itálie za prodej stejných obligací zaplatit víc než 7 a půl procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Euro

Euro | Foto: Emanuel Macoun

Pokles úroků je pro Itálii dobrou zprávou. Po překročení sedmiprocentní hranice už musely Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o pomoc. Itálie si může dovolit platit i vysoké úroky.

Zprávu hodnotí s mírným optimismem i česká velvyslankyně při Evropské unii Milena Vicenová. Připomněla také úlohu říjnového summitu, který Itálii přiměl k tomu, aby přijala velmi radikální opatření. „Určitě se projevilo i to, že se vlády ujal Mario Monti, respektovaná a silná osobnost,“ řekla Vicenová.

Znamená to ale dodatečné náklady pro italskou státní pokladnu. Panuje shoda na tom, že dnešní relativně dobrý výsledek aukce nelze přeceňovat. Na konci roku je intenzita obchodování tradičně slabá. Úrok těsně pod 7 procenty je navíc stále velmi vysoký.

Klíčový test Itálii čeká až v prvním čtvrtletí příštího roku. Na trzích bude muset prodat dluhopisy za víc než 100 miliard eur.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme