Itálie změnila svůj ekonomický plán. Vyrovnaný rozpočet plánuje až na rok 2015

Italská vláda změnila svůj ekonomický plán. Vyrovnaný rozpočet tak nebude mít v roce 2013, jak původně plánovala, ale nejdříve v roce 2015. Vyplývá to z návrhu, který aktualizovala italská vláda. Ve schváleném materiálu mimo jiné připouští zhoršení odhadu vývoje domácí ekonomiky a to o 1,2 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti a ministr průmyslu Corrado Pazdera

Italský premiér Mario Monti a ministr průmyslu Corrado Pazdera | Zdroj: Reuters

K podobnému kroku se v minulých měsících odhodlalo i Španělsko, které také přišlo na to, že se mu veřejný schodek nepodaří ukrátit tak rychle, jak předpokládalo. Na tyto informace už stačily zareagovat trhy.

„Ve španělském případě to znamenalo zvýšení výnosu pro španělské dluhopisy, to znamená, že se jim zdražilo financování zhruba o jeden procentní bod. Před touto zprávou se výnosy na španělských desetiletých dluhopisech pohybovaly zhruba okolo pěti procent. Po tomto oznámení zhruba do měsíce vystoupaly až na šestiprocentní úroveň,“ říká hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Přehrát

00:00 / 00:00

O italské ekonomice mluvil ve Světě o deváté hlavní analytik J&T Banky Milan Vaníček

Podle něj je situace v Itálii odlišná, hlavně ve struktuře italské ekonomiky a díky přijatým úsporným opatřením.

„Tudíž nepředpokládám, že bychom viděli tak silnou negativní reakci. Nicméně to nepřispívá k hodnocení investorů vůči italským dluhopisům,“ myslí si Vaníček a dál vysvětluje:

„Úroveň v desetiletých italských dluhopisech vnímáme někde kolem 5,4 procenta oproti španělským, kde je aktuálně kolem 5,75 procenta.“

Dnes pokračuje úpis španělských dluhopisů. Očekává se, že zájem bude naplněn. „Bude se sledovat hlavně úroveň, za jaký výnos se budou půjčovat,“ myslí si Vaníček.

Podle něj by ke se stabilizaci rozkolísané situaci na trzích pomohlo zlepšení makroekonomické situace a v krátkém horizontu i nějaká intervence ze strany ECB.

„Problémy na poli Evropské unie, ať už jde o Portugalsko nebo Španělsko, budou dál pokračovat a rozkolísanost trhu bude spíš pokračovat,“ dodává Vaníček.

Barbora Kreuzerová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme