Itálie zřejmě požádala Čínu, aby kupovala její státní dluhopisy

Itálie patří mezi nejvíce zadlužené země eurozóny, její dluh dosahuje téměř 120 procent hrubého domácího produktu. Financial Times a The Wall Street Journal nyní přišli s informací, že Itálie zřejmě požádala Čínu, aby kupovala její státní dluhopisy. Odvolávají se na dobře informované zdroje. Minulý týden se měl setkat šéf čínského státního investičního fondu, který disponuje více než 400 miliardami dolarů, s italským ministrem financí. Už před tím jednali zástupci Itálie v Pekingu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K italské vlajce se odkazují emigranti, někdy taky imigranti

K italské vlajce se odkazují emigranti, někdy taky imigranti | Foto: Fotobanka stock.xchng

Čína potřebuje, aby se Evropě a Americe dařilo. Její prosperita totiž závisí na vývozu. Pokud budou lidé v Evropě a v Americe kupovat zboží z Číny, bude růst i čínská ekonomika. Je sice pravda, že životní úroveň v Číně se postupně zvyšuje a stoupá i kupní síla tamních obyvatel. Což si mimochodem uvědomují i evropské a americké podniky a houfně tam staví vlastní továrny. Ale kola čínského hospodářství stále roztáčí vývoz. Čína potřebuje vyvážet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jitky Hanžlové o vzájemné potřebě Itálie a Číny

Kromě toho Čína jako celek je bohatý stát s mohutnými devizovými rezervami a potřebuje své peníze někam investovat. Kupuje proto podniky a pozemky v Evropě. Proč by tedy nekupovala i dluhopisy evropských států? Jenže právě proto, že už má docela dost nakoupených dluhopisů, je v jejím zájmu, aby euro neztrácelo na ceně.

„Čína potřebuje importéry pro svoje zboží, aby nadále mohla provádět svojí exportní strategii. Dále potřebuje možnost investovat svoje zahraničně obchodní přebytky. Chce také převzít americkou hegemoniální roli, hledá tak i politickou podporu,“ shrnuje důvody zájmu Číny o Evropu expert na mezinárodní vztahy Petr Robejšek.

Itálie má dnes za sebou trpkou zkušenost. Dnešní aukce jejích dluhopisů ukázala, že musí za půjčené peníze platit stále více. Výnos pětiletých italských dluhopisů totiž při dnešní aukci stoupl na nový rekord. Znamená to, že investoři chtějí po italské vládě za půjčené peníze stále vyšší úroky. Proto je pro italskou vládu lákavá představa, že vzbudí zájem čínského bohatého fondu.

„I když to samozřejmě není optimální řešení z hlediska národních zájmů, ale Itálie je v situaci, kdy jí moc možností, jak získat investory, nezbývá,“ dodává Robejšek.

Když už se ale Čína tolik angažuje, potřebuje, aby Evropská unie a euro zůstávaly pevné a spolehlivé. I proto v poslední době čínští představitelé stále ujišťují svět, že podle nich dluhová krize v eurozóně není takovým strašákem, jak si například myslí obchodníci s eurem.

Jitka Hanžlová, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme