Itálii čekají složitá jednání o úsporách

Odpoledne se sejde vláda Silvia Berlusconiho, aby schválila nový úsporný program pro Itálii. Celkové úspory rozpočtu do roku 2014 mají činit 47 miliard eur. Složité jednání by se mohlo protáhnout až do zítřka. Liga severu, koaliční partner Silvia Berlusconiho, se například stále ještě nerozhodla, jestli návrh podpoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

římské Colosseum

římské Colosseum | Foto: Fotobanka stock.xchng

3 miliardy eur do konce roku, 5 v příštím roce a po 20 miliardách v letech 2013 a 14, jako to žádá Evropská unie. Takový je program. Jednání, které má před sebou ministr financí Tremonti ale nebude snadné.

Liga severu se bojí o ztrátu přízně svých voličů a nemá chuť schválit další krácení výdajů a zavádění nových poplatků, jako údajně připravovaný poplatek pro majitele vozů nad 170 koní.

Opozice, přesvědčená, že zvítězí za dva roky v parlamentních volbách, protestuje, protože by se hned musela měřit s velkými úsporami.

Italům ale nejvíce chybí krácení výdajů na politiku. Jen ministři se údajně od července zřeknou svého ministerského platu, ale zůstane jim ten vyšší, poslanecký.

Vědunka Lunardi, Milan Kopp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme