Itálii hrozí snížení ratingu od agentury Fitch

Ratingová agentura Fitch dnes oznámila, že ještě v lednu nejspíš sníží rating Itálii.. Právě italská schopnost naložit se svými dluhy bude podle agentury Fitch stěžejní pro další vývoj v Evropské unii a také pro osud eura.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Itálie napjatě čeká na výsledky klíčového hlasování o státním závěrečném účtu za rok 2010

Itálie napjatě čeká na výsledky klíčového hlasování o státním závěrečném účtu za rok 2010 | Zdroj: Reuters

Podle Davida Rileye ze společnosti Fitch nyní drží osud eura ve svých rukou právě Itálie. Snížení jejího ratingu je ale podle agentury téměř jisté. Analytik ČSOB Petr Dufek ve Světě o jedné poznamenal, že případné snížení ratingu Itálie by znamenalo další prodražení financování vládního dluhu země.

„Už dnes, když se podíváme na výnosy 10ltého italského státního dluhopisu , tak vidíme hodnotu 7,16 procenta, což je neuvěřitelně vysoká úroveň. Takže Itálie se nám pomalu sune do ranku, který rozhodně není pozitivní,“ míní Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČSOB Petr Dufek ve Světě o jedné

Připomněl, že ratingové agentury mají hodnotit schopnost zemí dostát svým závazkům. „Z mého pohledu, když se podívám, jak si Itálie udržuje rating A+, v tuto chvíli třeba ve srovnání s Českou republikou, tak si myslím, že by rozhodně měla mít rating horší.“

Kromě Itálie má u Fitch negativní výhled také Belgie, Španělsko, Slovinsko, Irsko a Kypr. Naopak beze změny ratingu se počítá u Francie. Přitom i ta nedávno u Fitch spadla do kategorie s negativním výhledem.

Agentura Fitch: Francie si letos udrží nejvyšší rating

Číst článek

„Stále vidíme jen záměry, sliby, žádné konkrétní činy, které by řešily dluhovou krizi, deficit veřejných financí ve Francii, v konečném důsledku i Německu,“ poznamenal Dufek.

„Maďarsko ztrácí svou kredibilitu především tím, co dělá doma na domácím trhu. Kritika, která směřuje od MMF kvůli zákonu o centrální bance, zcela jasně napovídá o tom, jak to Maďarsko vlastně se svými financemi ve skutečnosti myslí.“

Dnes v podvečer se má kvůli situaci v Evropské unii a eurozóně sejít německá kancléřka Angela Merkelová se šéfkou Mezinárodního měnového fondu Christinou Lagardeovou.

Petr Dufek si však od tohoto setkání v souvislosti s předcházejícími nesčetnými schůzkami žádný konkrétní závěr neslibuje.

Milan Kopp, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme