Itálii opět pohlcuje dluhová krize. Optimismus nevydržel

Výnos u italského desetiletého dluhopisu se opět dostal nad 7 procentní hranici. Ta je považována za psychologicky důležitou. Po jejím překročení musely Řecko, Irsko a Portugalsko požádat o mezinárodní pomoc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koloseum

Koloseum | Foto: Jan Rosenauer

Situace Itálie se v minulých dnech zlepšila po odstoupení kontroverzního premiéra Silvia Berlusconiho. Optimismus na trzích ale nevydržel dlouho.

Sedmiprocentní hranice u výnosu z dluhopisů není pro Itálii kritická. Časem ale přinese další miliardové náklady státní pokladně. Trhy i Evropská unie po Itálii požadují tvrdé reformy. Jen ty můžou do země opět přinést hospodářský růst.

VÍCE O VÝVOJI V ITÁLII: Finanční trhy musí mít trpělivost, prohlásil Monti a pokračuje v konzultacích

Bez něj Italové nebudou schopni splácet své vysoké dluhy. Reformy chce prosadit nový premiér, respektovaný ekonom Mario Monti. Ten s politickými stranami vyjednává o podobě budoucí vlády.

Berlusconiho strana ale dala najevo, že Monti by měl mít jen omezený mandát. Trhy se tak obávají, že nový premiér nedostane šanci důležité změny prosadit.

Milan Kopp, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme