Itálii prý čeká bankrot, ekonomové jsou však optimističtí

Na Itálii čeká státní bankrot, tvrdí britská výzkumná společnost Středisko pro ekonomický a obchodní výzkum. Španělsko je na tom podle ní lépe: bankrotu se těsně vyhne. Itálie má ale mnohem vyšší dluh a prakticky žádnou naději na hospodářský růst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský ministr financí Giulio Tremonti

Italský ministr financí Giulio Tremonti | Zdroj: Reuters

Podle britské společnosti proto Itálie svůj dluh splatit nedokáže. Bankrot je prý nevyhnutelný kvůli tomu, že Itálie má už teď obrovský státní dluh, který je vzhledem k hrubému domácímu produktu po Řecku nejvyšší v eurozóně a dosahuje téměř 120 procent italského HDP.

Většina ekonomů ale ohledně situace v této zemi tak pesimistická není. Přestože je za posledních několik týdnů pesimistických prognóz až dost, ekonomové to vidí lépe. Itálie je podle nich solventní zemí, která sice má vysoký státní dluh, ale také zdravé hospodářské základy.

Stejný názor má i italský premiér Silvio Berlusconi. Itálie je podle něho zdravou zemí a italské banky nezabředly do finanční krize jako ostatní finanční instituce v Evropě či Spojených státech. Důvodem stahujících se mračen nad Itálií je tak obecná nervozita v eurozóně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Případný bankrot Itálie komentoval Ondřej Houska v Odpoledním Radiožurnálu

V poslední době se v Evropě skloňuje magická číslice 7, protože růst úroků nad 7 procent by pro Itálii znamenal žádat o pomoc. Země je však podle ekonomů silná a dokáže žít i s úroky v této výši.

Itálie musí platit rekordně vysoké úroky ze svých dluhopisů. V jejím případě to ale automaticky neznamená, že bude muset požádat o pomoc, tak jako Řecko, Irsko a Portugalsko. Souhlasí s tím i hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

„Itálie si může dovolit žít i s vyšším úrokem, ale musí za to zaplatit. Takže se musí přikročit k hlubší fiskální konsolidaci, tedy buď ke zvýšení daní nebo dalšímu seškrtání výdajů. Zkrátka si Itálie musí utáhnout opasek, aby byla schopná žít i s těžším dluhovým břemenem,“ řekl Marek.

Pokud ale nervozita nebude rozptýlena, bude to znamenat další nepříjemné škrty pro italské obyvatelstvo.

Ondřej Houska, mta, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme