Italové mohou radit vládě s úsporami. Navrhují hlavně ubrat peníze politikům

Italové mohou své vládě radit, na kterých výdajích by měla šetřit. Premiér Mario Monti nechal zřídit zvláštní internetovou stránku, na kterou můžou občané posílat své tipy na úsporná opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mario Monti

Mario Monti | Foto: Pier Paolo Cito | Zdroj: ČTK

Na stránce každý den přibývají stovky podnětů. Lidé navrhují snížit hlavně vysoké odměny politiků. Ty jsou v Itálii podle statistik nejvyšší v Evropě.

Premiér Monti chce šetřit kvůli tomu, aby nemusel zvýšit daň z přidané hodnoty. V tom ho podporují i ekonomové, kteří tvrdí, že škrty ve výdajích jsou mnohem účinnější než zvyšování daní.

Itálie má vzhledem ke svému hrubému domácímu produktu druhý nejvyšší dluh ze všech států eurozóny. Loni se dostala do centra obav z dalšího vyhrocení dluhové krize.

Úřednický premiér Monti se teď snaží dát italské veřejné finance do pořádku a nastartovat v zemi hospodářský růst. Do konce příštího roku chce vláda ušetřit přes čtyři miliardy eur, tedy víc než 100 miliard korun.

Ondřej Houska, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme